stoineff

Взрив в метрото В Минск 7 убити и 80 раненни

Взрив в метрото В Минск 7 убити и 80 раненни

11 април 2011, понеделник 
Кървав взрив в метрото в Минск
Има загинали, десетки са ранени. Станцията е до президентската резиденция

Снимка: лайфнюз

Понеделник, 11 Април 2011
Минск

Взрив избухна в метрото на беларуската столица Минск на станция "Октябрьская", предава Комерсант.ру. Според лайфнюз.ру са пострадали не по-малко от 80 души, а 6-има са загинали.

Засега причините за взрива са неизвестни. Експлозията е станала в 17,56 ч. местно време.

Очевидци твърдят, че хората излизат изпод земята с окървавени ръце и лица. Навсякъде са разхвърляни дрехи и има локви с кръв.

На мястото на произшествието работят четири екипа на бърза помощ и 16 пожарни.

Взривът е гръмнал близо до ескалаторите. Спецслужбите не изключват атентат.

Близо до станцията на метрото е Двореца на републиката и резиденцията на президента Александър Лукашенко.

Най-малко петима са загиналите, а пострадалите са десетки, според Ройтерс, която цитира полицейски източник.

Очевидци съобщават, че по време на експлозията в метрото е имало два влака.

"Чух не много силен гръм, като при отваряне на шампанско, след това взривната вълна счупи стъклото на вагона и тръгна дим. Изплашихме се, че можем да се задушим. Всичко стана много бързо, буквално за минути", разказва очевидец пред агенция Интерфакс.

Беларуските медии съобщават, че е възможно да е повредена конструкцията на метрото.

Около два милиона души дневно използват метрополитена на Минск. През възела на станцията "Октябрьская-Купаловская" преминават най-много хора, особено в час пик 18-19 часа.

Спирката свързва спалните райони на столицата с големите промишлени предприятия и основни ведомства.

По последни данни група сапьори са се спуснали със специално оборудване в метрото.

Движението по проспект Независимост е блокирано. Мобилните връзки в града са прекъснати.

Президентът Александър Лукашенко свика спешно заседание във връзка с взрива. Официалният му сайт спря работа след експлозията.

АСН

related

новини 7999384544713289116

Публикуване на коментар

  1. Не мога да си представя, че нормален човек би взел участие в атентат!

    ОтговорИзтриване
  2. Фанатиците не са нормални хора,Женя.За тях няма род,няма скрупули като един или маса човешки живот/и/.За тях съществуват само идеята и водачът,внушаващ им я.:(

    ОтговорИзтриване
  3. един цитат от фрогнюз.
    почти съм готов да се подпиша под този анализ.

    Атентатът в Минск заема водещи места в световните медии, повечето от които изразяват недоумението си за случилото се. Поради липса на официални версии преобладават конспиративни хипотези, които се обединяват около версията, че от този атентат властта в Минск ще потърси дивиденти.
    Британската преса, отличаваща се с особена нетърпимост към авторитарните режими, охотно подчертава, че атентатът е станал в държава, която не напразно наричат „последната диктатура в Европа”. Вестник Guardian напомня, че през декември 2010 година Александър Лукашенко жестоко се разправил с изявите на опозицията в нощта след президентските избори. Самият белоруски държавен глава още вчера намекнал, че взривът на станция „Октябрьская" са могли да го организират противници на режима, при това не без помощта на „външни сили”. Лукашенко заповядал на Комитета за държавна сигурност да анализира възможната връзка между терористичния акт в метрото и взрива на 4 юли 2008 година, когато в Минск сработи взривно устройство по време на честването на Деня на независимостта.

    Вестник Independent отбелязал, че „в Беларус ислямският сепаратизъм няма история, а прозападните опозиционни сили едва ли ще използват методи, насочени против гражданското население”. Изданието съобщава с позоваване на Twitter и блогове, че „мнозина опозиционно настроени балоруси изказали подозрения за причастност на белоруските спецслужби или за още по-циничен заговор като вероятна причина за терористичния акт в метрото”. Вестникът разглежда инцидента на фона на социално-политическите сътресения в Близкия Изток и в Северна Африка, като напомня, че през февруари Лукашенко излязъл с рязка критика за народните въстания в Тунис и в Египет и заплашил да задейства въоръжените сили на страната, ако в Беларус се случи нещо подобно.

    Развивайки тази тема, журналистите от Guardian изказват мнение, че атентатът е от полза за ръководството на страната, което може да го използва като повод за по-нататъшно настъпление към противниците на властта. „Лукашенко е типичен авторитарен управленец от съветски стил – отдал е заповед за разгонване на митинг на опозицията, излязла на улицата, за да оспори резултатите от президентските избори на 19 декември 2010 година.

    Американското издание New York Times цитира думите на арестувания в нощта на 20 декември Анатолий Лебедко, който заявил, че след взрива през лятото на 2008 година спецслужбите са търсили организаторите на атаката в редовете на опозицията. „Властите могат да ограничат правата на гражданите след това трагично произшествие. Най-малкото може да се очаква по-нататъшно настъпление на опозицията и институтите на гражданското общество” – подчертал белоруският опозиционер.

    Друг американски вестник Los Angeles Times също предполага, че взривът в минското метро може да послужи като повод за поредните репресии против опозицията. „Който и да стои зад този безчовечен и варварски акт, това явно не е представител на опозицията” – е заявила в интервю главната редакторка на независимия белоруски вестник „Народная воля” Светлана Калинина, изразявайки увереност, че спецслужбите и сега ще търсят организаторите на атентата в редовете на противниците на властта.

    ОтговорИзтриване
  4. Незащитавам атентаторите,побиват ме тръпки от мисълта за това.Но,гледах филм за палестинците.. те просто нямат друг начин,доколкото разбрах при атентата на московското летище се взривил човек чиято република/една от многото бивши съветски/е била премазана от руските войски седмица преди това/естествено не е било огласено в пресата/.И в момента в ЛИБИЯ загиват невинни,докато амриканци и французи си преследват интересите.

    ОтговорИзтриване

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item