stoineff

Интервю с луд!

АЕЦ - Белене
В: Наистина ли, след случилото се във Фукошима и Чернобил смятате, че построяването на АЕЦ – Белене е добра идея. Има риск от авария, радиоактивно замърсяване…
О: Не съм експерт, но ще кажа, че има риск слизайки по стълбите да паднете, това не ви спира да го направите обаче. Въпросът е дали един риск е разумен и оправдан. В случая АЕЦ Белене ще изчакаме експертите да се изкажат, ако има начин да се построи една безопасна централа  -да, аз съм ЗА. Повече ме притесняват присъствието на някои имена  в тази сделка, те са по опасни от земетресения и аварии.
В: Визирате Валентин Златев и кой друг…?!
О: Можете да се досетите сами.
В: Смятате ли, че България ще попадне под руско икономическо, а в последствие и политическо влияние след като първо „Газпром”, а сега и „Атом строй”
О: Разбира се, че има влияние на Русия върху политиката в България. В конкретния случай това влияние е подкрепено и със солидна инвестиция. Ако искаме   стабилност  ще трябва да се съобразяваме със САЩ, Китай, Русия, Турция, ЕС – неминуемо това ще води както до икономическа така и до политическа зависимост.Важното е в тази зависимост печеливш да бъде българския народ, а не конкретни кръгове от интереси, картели, личности. Тук е ролята на държавата да успее да подпише изгодни сделки за нас данъкоплатците, като един от основните инвеститори  - това са все пак нашите пари.
В: Искате да кажете, че държавата трябва бъде проводник  и изпълнител на мнението на хората? Да се върнем обаче на АЕЦ – Белене. Коментирайте  позицията на премиера от вчерашната пресконференция.
О: Смятам, че това е първото политическо решение на Бойко Борисов. Досега нямаше ясна визия за секторите : Енергетика, икономика, здравеопазване, образование… да не изброявам. Със задвижването на проекта „Белене” показа, че има надежда. Надявам се да не се обслужват нечии интереси, а да се прави нещо наистина за цялостното развитие на България, като енергиен център на Балканите.
В: Възможно ли е чрез Атомната  централа, Русия да се сдобие с политически лост в ръцете си срещу ЕС.
О: Възможно е. Да се пренебрегва Русия като фактор е абсолютна глупост. Това е все едно да се пренебрегват и другите икономически и световни сили – САЩ, Китай, повечето държави членки на ЕС. В политиката на България не трябва да има подценяване на партньорства от световно признатите развити страни, а дори и партньорства със страни от арабския свят и Африка. Умните политици не са емоционално зависими от идеология и пристрастия.
В: Какво бихте казали в обобщение?
О: Хората употребяват все повече енергия и ще употребяват все повече, независимо от призивите на природозащитниците (това е друга тема). За мен работещ АЕЦ е независимост, а не - зависимост. Призива ми към управляващи е: Подпишете договора за строеж на АЕЦ така като ще бъде изгоден за мен, за децата ми и за моите внуци. В тази сделка няма място за корпоративни, или лични интереси – има място само на национални интереси. Не забравяйте за възбновяемите енергийни източници, макар и по – скъпа в даден момент – от  там ще се добива единствената енергия в света. Използвайте нас данъкоплатците не като овце, които да доите и стрижете, а като инвеститори, чиито средства влагате и чийто труд може да използвате - стига да знаете как. Изградете качествена енергийна политика и я спазвайте. АЕЦ – Белене е един от пътищата за излизане на България от наведеното положение, в което е поставена в момента. Ако не успеете да го оползотворите… Пътищата остават… с един по – малко …
В: Благодаря Ви за интервюто!

related

Интервю 7245127750307534635

Публикуване на коментар

  1. Аз също съм ЗА нова АЕЦ,но...тя да бъде създадена по съвременна технология,обезопасена и оборудвана с нова техника,осигуряваща надеждни и адекватни превенции срещу аварии,както и да е гарантирана икономическата възвръщаемост на вложените инвестиции.

    ОтговорИзтриване
  2. Възвращаемост смятам, че ще има. Колкото до безопасността, смятам, че ще бъде по - безопасна от всички, които са построени до сега.

    ОтговорИзтриване
  3. С тази префтасала техника,доставена от преди 10 години ?!?Стойнев,ти си оптимист все пак.Позволи ми на мен обаче да "не вервам" на руските иновативни технологии...просто личен опит.;)

    ОтговорИзтриване
  4. Някой чул ли е точен отчет от политиците?Колко ще струва централата,колко ще печели,каква е ползата на българските граждани?Според мен политиците трябва да убедят първо нас в ползата от централата...ама на тях ние само по избори им трябваме.Тук в Испания,ако има централа във вашата област плащате само такса за ток,в нашия район,няма централа но има язовир и плащаме фиксирана цена на водата 17 евро на месец,независимо,колко се къпем,перем и подобни там...На този принцип България/7 милионна/ с 2 централи-испания 49 милионна с 7 централи,би трябвало цяла Бг да не плаща ток?

    ОтговорИзтриване

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item