stoineff

Защо, за българина правила няма???


В рамките на един месец в Испания бяха приети 2 нови правила.Първото свързано със забраната за пушене на обществени места/което е свързано със европейските правилници/ и второто е ограничение на максималната скорост по магистралите от 120 на 110 км. в час /решение на испанското правителство,с идеята за намаление потреблението на петрол/.

Доколко тези мерки са правилни,не се наемам да коментирам.Има хора пушачи,които смятат че това ограничава правата им,има други които са си купили готини коли за да ги карат,а не да се провлачват в средната лента.Така че,всеки знае себе си,мен ме устройва и така.

Веднъж приети тези правила,вече стават закон,който всички ние сме длъжни да спазваме.Да де,ама ....Лично аз си мислех,че хората ще започнат да намират начини за заобикалянето им.Защото в България тъкмо това правим почти всички.

Забраната за пушене е изключително строга,нямаш право да пушиш пред,зад и около болници и училища и всякакви учреждения.За тук това е подобно на смъртно наказание защото испанците и най-вече испанките пушат постоянно.Ходейки по улиците, докато карат колите си,докато чакат децата си пред училище/тук е забранено деца до 9 годишна възраст да се прибират сами/а тук децата ходят по 2 пъти на ден на училище/.Тоест пушенето е втората им религия,не помогна и това,че цените на цигарите се вдигнаха,кризата не ги спря...комините си димят.И затова точно изненадата ми беше огромна.

Отивам в първата неделя от забраната в парка и виждам всички майки извън оградата пушат,а децата вътре играят.И си мисля тия пък,днеска неделя,няма кой да ги види за да ги глобява,пък и точно в това село дето всички са роднини/няма да си пускат жалби я/.Да обаче това продължава,бях с моя приятелка испанка в 2 часа на обяд в парка/тогава живи хора по улиците няма,всички папат задължително/и тя излиза да пуши отвън.Е,просто нямам думи.Естествено попитах защо,и тя каза че все ще я види някой и по-добре да не си пробва късмета.От друга страна бях с едно българско семейство тази седмица пак в парка/аз не живея по паркове,да не останете с това впечатление,просто имам бебе/и те и двамата пушеха.Аз реших,че може да не са чули за забраната и им споменах.Представете си как ме изгледаха в погледа им прочетох''Ти от дека си ма?Млъкнах и наведох поглед.А иначе е хубаво да няма фасове в парка,но не знам как на нас това може да ни се случи.

Втората забрана пак я спазват,не знам и нея защо.В нашата област няма камери,сигурно ги е страх някой да не пусне жалба,защото и полиция зад храстите няма.

Абе не знам какво да ви кажа имат си правила спазват си ги,ние сме дървени глави и си правим каквото си знаем.Но най-лошото е,че се гордеем с това.Може да са по- страхливи или научени,че правилата са за да се спазват.

П.П.Неискам да засегна някой слагайки българите под общ знаменател,самата аз спазвам всички правила.Стоя на светофар докато светне зелено ,дори и да няма коли/сега повечето се подсмихвате,нали?/Колко от вас го правят?

related

Задочни репортажи от Испания 6122791255319295210

Публикуване на коментар

  1. Ще има засегнати, но не да се засягат от думите ти трябва, а да се замислят дали пък не си права. Имам възможност да следя прилагането на закона тук, и да прочета изказвания относно прилагането му в България, както и недоволството, което предизвика там. Тук не чух да се мърмори по въпроса. Единственото, което бе е, че хората питаха дали е в сила това, за което са чули. Самата аз съм върл пушач, но съм против непушача да ми диша пушилката. Пуши се в заведенията само на открито/на терасите/. Нямам против! Даже ми е по-добре! Не обичам дрехите ми да миришат на циганин, а те точно така се вмирисват в едно задимено помещение. Това, че сега живея при едно почти едногодишно лято не е причина да приемам по този начин подобен закон. Аз съм живяла и в България. Дори и зимно време да е съм предпочитала да пуша на чист въздух с кафето си, без да създавам дискомфорт на останалите, както и без да ми създават дисконфорт на мен стотина пушача в някое мижаво кръчме за двадесетина човека. Това, че ние си пием кафето по 3-4 часа... Ако го пием за половин час, зимния студ не е проблем. Можем да ходим по 3-4 часа по пазари и сергии по улиците, а не можем на същия този студ да пием кафе?
    Прочетох, че за период от година този закона се видоизменя в бг. Това са поредните завои и кръшкания на дребно от българска страна, ако е вярно. До 22ч. не се пуши, а после да. И каква точно е ползата? Това закон ли е? А сред беззаконието се живее трудно, много трудно!

    ОтговорИзтриване
  2. Има правила, ама няма кой да налага санкции. Контролните органи вземат рушвети. ДВСК, КАТ, Инспекцията по труда, НАП, НОИ навсякъде става И с бакшиш. Лошото е, че има хора, които ги дават рушветите... та попадаме в един омагьосан кръг...

    ОтговорИзтриване
  3. Мира, защо е с дата 5 - ти тоя пост? Така излиза на по - задна страница.. нарочно ли така го постна?

    ОтговорИзтриване
  4. Не знам защо излезе с тази дата,ако можеш смени го.Нарочно при мен няма,беше случайност и незнам как стана,но не исках да те занимавам.

    ОтговорИзтриване
  5. Женя,права си чак сега си дадох сметка че освен че спазиха правилата ,не чух и някой да мърмори.Някак си българина трябва да приеме,че закона веднъж приет не подлежи на обсъждане,а само на спазване.

    ОтговорИзтриване
  6. Интересно ми е защо никой не коментира темата,можеби на българина не му се чува за спазване на правила.Ние с Бискочо не се броим,защото явно където сме е в наш интерс да го правим.

    ОтговорИзтриване

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item