stoineff

За едни 50 стотинки

Понеже около празници настава някаква истерия да ни се обяснява, че е празник, какво точно празнуваме и т.н. почти винаги отказвам да се включвам в подобни писания.
Но докато преглеждах днес пресата голямата новина според мен е за едни 50 стотинки.
Ето за тези :Казусът ми по нашето законодателство процесуално е приключил. Оттук нататък той става политически. Консултирам се с юристи за завеждането на дело срещу държавата в Страсбург.”
Това заяви вчера бившият авиатор от Хасково Тодор Бойчев.
Както “24 часа” вече писа, той въстана срещу масово наложилата се практика кредитните институти у нас да са край държавните гишета и да събират комисиони за всяко задължително плащане към институциите.
От края на миналата есен Бойчев пледира, че издължаването може да става с държавни таксови марки, чрез които комисионерите законно могат да бъдат заобиколени.
“Последното нещо, което чакам, е отговор от Комисията за защита от дискриминацията”, уточни Бойчев. Новата му шофьорска книжка, за която той подаде заявление, облепено с гербови марки, бе готова на 21 януари. Той обаче и до днес не може да я получи с платената с марка от 1 лв. молба. Искат му превод през банка, което утежнява таксата с 50 ст. за банката.
“Законът не е променен. Ако това стане, гражданинът ще може да си я получи по този начин”, коментира вчера пресаташето на ОД на МВР в Хасково Нина Николова. Тя се позовава на изрично разяснение на казуса в официалната страница на МВР. Там е записано, че при издаването на документи за самоличност хипотезата за плащане с ценна книга не може да бъде приложена.
Бойчев вече има десетки жалби, на които е отговорено отрицателно. Една от тях е до министъра на финансите Симеон Дянков. Той му отговорил, че при такова плащане парите влизат в общия кюп на бюджета, докато в случая те трябвало да пристигнат по МВР сметките.
Хасковлията обаче опонира, че не е работа на гражданите да преразпределят постъпленията в хазната и законът бил категоричен за това.
“Получили сте отговор от министъра на финансите, смятам случая за приключил.” Такъв по съдържание е и отговорът на омбудсмана Константин Пенчев.
Преди повече от месец административният съд в Хасково отказа да образува дело между Бойчев и МВР поради невъзможност да конституира страните по спора. Остана му да публикува вече втора петиция в специализиран интернет сайт и да поддържа фенстраница във фейсбук. Тя вече има над 2000 привърженици.
“Идеята ми е обаче за гражданско сдружение с реални хора”, призовава бунтарят. Първата цел след регистрирането му щяла да бъде търсене и осъществяване на контати с политически елит и съответен дебат.
“Законът не се спазва от 1996 г. Това е вратичка, която обогатява този елит. Средно на година от комисиони по груби изчисления се акумулират печалби за 500 млн. лв. Част от тях вероятно отиват към политическата върхушка”, изчислява Бойчев.
“24 часа” провери, че според Закона за държавните такси те се плащат но 2 начина - с таксови марки или в брой.
Едно -две неща не са съвсем така, но иначе евала на г-н Бойчев. Това, в което не е прав е, че едва ли част от парите отиват към политическата върхушка - просто големите банки отдавна са собственост на чужди големи институции и доста трудно се "отчисляват" някакви суми от "черна каса". Доколкото познавам системата отвътре - това с черните каси е митология, всичко се отчита до стотинка и едва ли чуждите собственици са фенове да споделят печалбите си с когото и да било.
В интерес на истината трябва да кажем, че банките в България не събират толкова големи такси - печалбите им са много повече от лихви по кредитите, отколкото от такси (съотношението при различните банки е различно, но се вижи някъде около 90 % към 10 %, в Италия, като пример е около 70 % към 30 %).
Банковите такси в Европа са доста по-високи, но системата е така направена, че да не дразни - има онлайнбанкиране, което е масово, не си длъжен да използваш конкретна банка при плащане на такси и т.н. Тук, при нас, всъщност е малко по-различно : институцията обявява обществена поръчка за отваряне на гише в нея и печели банката, която даде най-висока цена  (често се налага да се даде и "спонсорство" във вид на кола, някакво ремонтче, дограма и т.н.). Ако не е държавна и търговска тайна (ама със сигурност е) може да видите какво плащат банките, не, че има кой да ви каже де))). Да не коментирам, че служителите в съответната институция получават и специални условия за кредитиране, за намаляване на такси и т.н.
Така че проблемът е по-скоро в държавните институции - не в банките. Точно институциите, с цел да запазят облагите правят простотията, а банките... ами не е луд тоя , дето яде зелника, май))).
Ето това дразни, а не 50-те стотинки. Институцията, а не банката, прави нещата така, че да не можеш да си платиш в твоята банка , което ще струва доста по-малко ,като не отваря сметки навсякъде - а то това е начина : правят сметки във всяка банка, обявяват се и всеки да плаща като иска.
Убеден съм, че би имало хора, които биха платили като г-н Бойчев, с марки, но те биха били пренебрежимо малко. Всички останали (и аз в това число) бихме предпочели плащане през банка - дали на каса или електронно, все едно.
Това, което дразни мен ( а подозирам и всички) е, че не ти дават право на избор, въпреки закона. В този смисъл - абсолютно подкрепям идеята на г-н Бойчев да съди държавата в Страсбург. Аман от дребни селски номерца.
Ето това е петицията във Фейсбук - аз това нещо не го ползвам, но който има желание - може да подкрепи.
http://www.facebook.com/event.php?eid=203925369640813

related

България 4245138937333269034

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item