stoineff

Атентаторът от Норвегия - в Главата на един болен мозък ІІ част

За атентата в Норвегия
Цветя за жертвите на Брайвик

Новината, че Брайвик признава вината си идва на фона на нови разкрития за противоречивата му личност. Франс прес съобщава, че в сайта за видеообмен YouTube е качено видео, изпълнено с омраза, съдържащо яростни изказвания срещу исляма, марксизма и многокултурния модел на обществото. Според норвежки медии автор на видеото е именно Андерш Брайвик, предаде Франс прес.
Засега полицията в Осло не е коментирала случая. Видеозаписът е с продължителност 12 минути. В него се редуват отдаване на почит и възхищение пред средновековните кръстоносци, антикомунистически текстове, яростни нападки срещу привържениците на исляма. Във видеото на фона на тези изказвания се виждат три различни снимки на Андерш Брайвик. Едната го показва готов да стреля с автомат. Видеозаписът е поредица от разнородни снимки, на фона на които ислямът е описан като главна идеология на геноцида, отбелязва Франс прес.
"Преди да започнем нашия кръстоносен поход, ние трябва да изпълним дълга си, като унищожим културния марксизъм" - този текст се чете в един от кадрите на видеото. То е разделено в четири глави, озаглавени съответно: Възход на културния марксизъм, Ислямска колонизация, Надежда и Обновление.
Според всекидневника "Дагбладет" видеозаписът е резюме на манифест от 1500 страници, написан от Андерш Брайвик. При разпита му в полицията Андерш е разказал за този манифест. Засега полицията не е потвърдила официално информацията.
ИТАР-ТАСС пояснява, че манифестът е бил озаглавен "Декларация за независимост на Европа през 2083 г." В нея се представя план за освобождаването на Европа от вредният марксистки мултикултурен модел на обществото и от мюсюлманската религия.
В манифеста Андерш Брайвик твърди, че е променил възгледите си под влияние на нападенията на НАТО в Сърбия през 1999 г., които той описва като неприемливи, и нарича сърбите братя, които само са искали да ограничат исляма, като депортират албанските мюсюлмани в Албания.
В манифеста се говори и за прибягване до тероризма като средство за пробуждане на масите, допълва Франс прес. В него Андерш Брайвик твърди, че очаква 95 процента от хората в Европа да осъдят атентатите му и да го нарекат най-голямото чудовище от Втората световна война досега. Манифестът си Андерш разпратил на някои политици от десницата на Финландия, съобщава ИТАР-ТАСС, като се позовава на финландски вестници.
От документа става ясно, че нападателят е подготвял ударите си най-малко от есента на 2009 г., допълва Франс прес.

Добре образован, почитател на сериалите "Щитът" и "Истинска кръв", на филмите "Гладиатор" и "Догвил", на книгите "Процесът" на Кафка, "1984" на Оруел и "За свободата" на Джон Стюарт Мил, Андерш Брайвик е бил против многокултурното общество, но и против мюсюлманите, марксизма и дори против Протестантската църква, към която се причислявал, отбелязва в. "Фигаро".
От посланията му става ясно, че той слага на едно ниво нацистите, марксистите и мюсюлманите, защото всички гледали благосклонно на идеологиите, основаващи се на омразата.
Според съседи и бивши колеги на нападателя, Андерш Брайвик е бил учтив и отзивчив мъж, предаде ИТАР-ТАСС. В даден момент той е работил в кол център на норвежки мобилен оператор и неговите колеги оттам си спомнят за неговата изпълнителност. "Той винаги беше настроен на работна вълна и никога не говореше лошо за колегите си. Ето защо съм в шок, че е бил арестуван и какви идеи е защитавал", казва пожелал да запази анонимност бивш колега на нападателя. Съседи на Андерш разказват, че той винаги се е грижил за майка си и е бил в добро настроение.
Оказва се обаче, че Андерш е бил член на неонацистки шведски интернет форум, предаде Франс прес, като се позова на организацията ЕКСПО, която е обсерватория на крайнодесните групировки, със седалище в Стокхолм. Дискусиите в него варират от превъзходството на бялата раса в музиката до политическите стратегии за смазване на демокрацията. Дискутираните теми били често пъти от расистко естество. Членовете на Нордиск варирали от шведски депутати от крайната десница до лидери на неонацистки движения. Във форума имало призиви към насилие. БТА

related

Свят 3486814724364273667

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item