stoineff

Атентатите в Норвегия


Атентатът в Норвегия
Мощна бомба избухна в петък, 22 юли, в центъра на норвежката столица Осло до сградата на правителството, убити са 7 души. Последва втора атака на о. Ютьоя. Мъж, преоблечен като полицай, уби 85 души. 
По време на на двата атентата загинаха общо 93 души, а 4-ма все още се смятат за изчезнали. Ранени са около 100 души.
Първият атентат бе взрив в правителствения квартал в Осло, в 15.25 часа местно време. Вторият атентат е станал по време на младежко събиране на управляващата Работническа партия, на която е трябвало да присъства и премиерът на Норвегия. 

По-късно бе открит извършителят на атентатите - Андерш Брайвик - краен ултрадесен националист, мразещ мюсюлманите. Атентаторът е имал профил във Фейсбук, където на снимки е позирал с оръжие. Освен това е участвал в нацистки форуми, където е правил яростни изказвания срещу исляма, марксизма и многокултурния модел на обществото.
Свидетели на атентатите твърдят, че той е имал съучастник. Полицията в Осло проведе масови арести на крайно десни младежи, но по-късно ги освободи.

related

Свят 2165968468685297974

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item