stoineff

Сливат се Алфа Банк и Евробонк (Alpha Bank и Eurobank EFG)


Eurobank EFG и Alpha Bank, са на прага на сливане, съобщава Wall Street Journal. Слухът за новината се появи вчера, а още днес се очаква тя да бъде потвърдена, пише вестникът.

За днес е насрочена пресконференция на бордовете на двете водещи гръцки банки, на която вероятно ще бъде предоставена повече информация по въпроса. Поради тази причина се очаква още сутринта акциите на Eurobank EFG и Alpha Bank да бъдат спрени от търговия на борсата в Атина.

Eurobank EFG е вторият по големина кредитор в Гърция, а Alpha Bank заема третата позиция. Изчисленията показват, че общият размер на активите на двете финансови институции ще възлезе на около 150 млрд. евро.

Депозитната база пък ще възлезе на около 80 млрд. евро.



Очаква се пазарната капитализация на новата банка да бъде в размер на около 2,5 млрд. евро.

Прогнозите са, че още при създаването на новата банка ще бъде набран капитал от около 2 млрд. евро, съобщава за Wall Street Journal източник, пожелал анонимност. Около 1,25 млрд. евро ще дойдат от увеличение на капитала, а други 500 млн. – от пласирането на конвертируеми облигации. Допълнителни 200-300 млн. евро се очакват от продажбата на поделението на Eurobank в Турция, посочва източникът.

Емисията от облигации за 500 млн. евро се очаква да бъде записана от държавния инвестиционен фонд на Катар.

През последните години акциите на двете банки попаднаха под силен натиск. Общата пазарна капитализация на Eurobank и Alpha Bank към момента е около 2 млрд. евро, след като в края на 2007 година тя беше в размер на над 23 млрд. евро, пише Bloomberg.

Предстоящата седмица се очаква да бъде доста динамична за банковия сектор в Гърция, тъй като трябва да бъдат публикувани отчетите за второто тримесечие на двете банки, както и на най-големия кредитор в страната – National Bank of Greece.

Eurobank стана една от двете гръцки банки, която не успя да покрие стрес тестовете, изследващи капиталовата устойчивост на финансовите институции в еврозоната. Банката притежава гръцки правителствени облигации за 8,7 млрд. евро. В баланса на Alpha Bank пък има такива на стойност 5,5 млрд. евро.
http://www.investor.bg

related

Важни 1919635544975694841

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item