stoineff

Убийци на пътя

Вече мина доста време от трагедията в Симеоновград, но продължават да излизат материали по темата. Знаем и какво се случи на бул."България'. Тези факти, комбинирани с ежедневните ми премеждия на улицата, ме провокираха да напиша настоящите редове. Намирам го за необходимо, тъй като засяга едни от най-устойчивите самозаблуди на българския народ.

Известно е, че повечето мъже зад волана смятат себе си едва ли не за непогрешими виртуози. По темата може да се изпише цяла библиотека с работно заглавие "Величието на българския шофьор". Всеки трезвомислещ човек вижда трагикомичното в това високо самомнение, но голяма част от хората го забравят, щом седнат в любимото МПС.

Какво следва? Той вече е Господаря на пътя. "Гледай, гледай к'во ги правя!" Тези думи съм ги чувал от човек, когото не желая да срещна на пътя, нито ще се кача повече с него в една кола. Радвам се, че тогава той бе единствения луд на булеварда, т.е. останалите му правеха път, виждайки с каква самонадеяност беснее. Нали се сещате какво щеше да се случи, ако наблизо имаше само още един ненормалник, който очаква другите да му дават път, защото видиш ли, той трябва да демонстрира "какво ги прави".

Заради такива кукувци вече не е безопасно дори на тротоара. Не е само случаят на бул."България". Помните ли майката с количката? Чака горката автобуса, а някакъв изгубил управление. И право върху нея. Какво значи "изгубил"? Ако беше карал бавно, това нямаше да се случи. Да не говорим, че щом не е могъл да го предвиди, значи не става за шофьор. Той със сигурност се смята за техничар, но фактите говорят друго.

А пикльото от Симеоновград? Нарочно го наричам така, за да изразя презрението си към ситуацията, в която се намира. Жалко за родителите му, но тук трябва да има сурово наказание.

Оневиняващи обстоятелства? Дано не пробутат този номер! Проблемът с пиянството зад волана е много сериозен и е необходимо да се приложат няколко сурови присъди, за да се осъзнаят тарикатите. Глобите очевидно не помагат, колкото и да са солени. В същото време идеята "Да живее купонът" има доста фенове, които редовно я пренасят на пътя. После сълзи.

В моя квартал е пълно с келеши, които не признават нормалното потегляне - задължително трябва да пилят гуми и са най-щастливи, когато повече хора забележат "майсторлъка им". Понякога това се случва и пред блока. Има малка вътрешна уличка, по която колите минават колкото да паркират. Не е предназначена за голямо движение и по нея постоянно играят деца. Въпреки това често се намира тарикат, който иска примерно да изпробва спирачките. Все едно мен трябва да ме интересува, че таратайката му е на 20 години и за пореден път я е ремонтирал.

Малкият ми племенник пресича въпросната уличка тичешком, без да се оглежда. Много пъти съм му правил забележка, но той продължава - дете е все пак. Докато възрастният трябва повече да внимава. Aма не става точно така, понеже някои съвсем сериозно са си повярвали, че са по-човеци от останалите. Не говоря за държавници или престъпници, а за съвсем обикновени граждани. Подайте си носа през балкона и веднага ще ви "лъхне" нещо по темата.

Най-добре да не се самозалъгваме. Абсолютно всяка държава е минала по пътя на суровите наказания. Малко хора разбират от човешка приказка. Някой ще каже "Към законите на хан Крум ли да се върнем?" А аз да попитам: убийците на пътя заслужават ли да живеят в днешните уж цивилизовани времена? Според мен и за времето на хан Крум не са дорасли - трябва да се върнат някъде по-назад. Толкова за принадлежността на диваците.

Стига вече с криворазбраните съжаление и цивилизованост! Нима не е справедливо да накажеш убиец?

Скоро видях снимка на прокурорския син, премазал хора на бул."България". Гледаше към фотографа с насмешка. Значи той се изживява като звезда, a не като застрашен от присъда човек. При това положение има ли смисъл да се питаме дали чувства вина?

Попаднах на цитат от закона - три до десет години затвор. Съдията не можел да даде повече, тъй като не зависело от него. Точно това им е калпавото на алинеи, парaграфи, вратички и други подобни - не предвиждат адекватна присъда. Но дори при завареното положение съдиите пак не дават достатъчно години.

Ето, прокурорският син може да получи всичко на всичко смешна глоба от 1500лв. По каква изкривена логика се стига до този абсурд? И щом е на лице подобна гавра, не ви ли става любопитно за какво, по дяволите, биха дали 10 години ефективна присъда? Честно, аз си нямам идея. 100 човека ли трябва да умрат? За един ден 20 катастрофи ли трябва да направи? Някой има ли представа за какво се дава максималното наказание?

Никога не бих изпитал съжаление към шофьор-убиец. Ама какво щели да правят децата му. Или пък майка му била съсипана. Тези неща не струват нищо в сравнение със смъртта на жертвите. Щом си извършил подобно деяние, ти си убиец. Престъпник в пълния смисъл на думата и заслужаваш подобаващо наказание. Нека законите най-после да защитят нормалните граждани!

Почерпен човек сяда зад волана - това е напълно съзнателно действие и не би трябвало да се пробутват никакви оневиняващи обстоятелства, защото такива просто няма. Да е мислил преди да прави глупости. После и баба знае.

Като казвам "почерпен", включвам и само една бира - точно това не всеки го проумява. Виждал съм иначе сериозни хора, които съвсем убедено се самозалъгват, че една халба не е проблем и дори се смеят на препоръките от КАТ. Нали се сещате кой ще съжалява заради подценяването на малките количества алкохол? Бирата не въздейства като литър ракия, но пак оказва влияние на рефлексите. Вероятно и този път ще се приберете успешно вкъщи. А каква ви е гаранцията, че точно сега няма да попаднете в сложна ситуация на пътя, която изисква светкавична реакция? Последната е невъзможна за човек, изпил "само" една халба.

Не се надценявайте, защото не зависи от личното ви мнение или вашата мъжеcтвеност. С химията и биологията не можете да спорите. Трябва ли да стане нещастие и едва тогава да си кажете "Верно, бе"?

Освен алкохолът, друга често срещана причина за геройства на булеварда е фукането пред жена. Толкова пъти съм го виждал, че направо се стряскам. По-широко е разпространено сред младите шофьори, тъй като явно не подозират, че има и други начини, по които могат да впечатлят момиче. Положението става още по-опасно от факта, че новобранците зад волана по правило не смятат дългогодишния опит за важен фактор.

"Бе, те на мен ли ще обясняват" - така разсъждава пикльото. Hа мама мъжленцето с памперси. Tой си има вече книжчица и дай сега да мислим за неговото добруване. Ако направи беля, нека му простим заради "оневиняващата" неопитност, която обаче не му пречи да натиска газта. Важно е мацката да бъде доволна. Ама понякога боли.

Знаете ли какво чух от току-що излюпена шофьорка? Новобранците трябвало да имат повече точки, понеже тепърва се учели. Дойде ми като гръм от ясно небе и за малко да изпусна управлението на колата, защото щях да се задавя от смях. Тя пък се пообиди. Май не ме разбра като обясних, че за друго бих се съгласил, но грешките на пътя са болезнени, а понякога и смъртоносни. В случая талонът няма значение. Не можеш да разчиташ, че ще направиш 20-30 катастрофи, докато се научиш. За да излезеш на пътя, вече трябва да владееш автомобила. 



http://tutankhamon661.blog.bg/drugi/2011/08/16/ubiici-na-pytia.802817














related

убиец 952344886611640859

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item