stoineff

Либия: Операциите на НАТО са в последната си фаза


Операцията на НАТО в Либия "Обединен защитник" е към своя край, заяви генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен, цитиран от ДПА.

Расмусен каза в интервю за германската агенция, че мисията е в най-последната си фаза. "Докато има огнища на съпротива и верните на Муамар Кадафи хора все още имат военни средства", НАТО обаче "ще трябва да продължи своята операция", уточни същевременно той.

Расмусен подчерта, че мисията няма твърдо определен краен срок. "Сегашният мандат изтича на 27 септември. Ако е необходимо, ние сме готови да продължим ("Обединен защитник") за допълнителен период от време, но във всеки случай е възможно да приключим нашата операция, щом ситуацията позволи", обобщи той.

Очаква се приемането от Съвета за сигурност на ООН на нова резолюция за Либия, която да подготви почвата за прекратяване на мисията на НАТО и да очертае ролята на световната организация за следвоенното възстановяване на страната да заеме основно място в дневния ред на предстоящата идната седмица в Ню Йорк годишна среща на Общото събрание на ООН, отбелязва БТА.

Междувременно Общото събрание на ООН предостави на Преходния национален съвет (ПНС) - политическият орган на либийските бунтовници, които свалиха от власт режима на Муамар Кадафи - правото да представлява страната в световната организация, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

С мнозинство от 114 гласа "за" при 17 "против" и 15 "въздържали се" ОС взе такова решение въпреки съпротивата на латиноамерикански страни с леви управления. Няколко южноафрикански държави пък поискаха този ход да бъде отложен за по-късно.

Дарик

related

Свят 6218570319885302418

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item