stoineff

Тракийски накити открити у иманяр край Свищов


Тракийски накити бяха открити в дома на 41-годишен свищовлия. На 14 -ти септември служители на полицейското управление посетили Росен Тодоров в жилището му. Те действали по сигнал, че мъжът съхранява културно-исторически ценности. В хода на проверката разследващите установили, че 41-годишният мъж изкопал керамично гърне в местността „Корея”, близо до стар римски път, в района на бившите сгради на военно поделение между Свищов и близкото с. Ореш.

Тодоров отнесъл находките у дома си. А пред свои приятели споделил, че не знае какво да прави с тях. Описал им подробно какво е изровил, а някой от тях веднага съобщил в полицията. Ченгетата отишли в дома на свищовлията. В жилището му намерили и чанта, натъпкана с керамични фрагменти. По случая била сезирана Окръжната прокуратура във В. Търново.

“Срещу мъжа няма да бъде повдигано обвинение, защото е предал доброволно антиките в законовия 7-дневен срок от намирането им. Заради това не носи наказателна отговорност и се води дарител. Ценностите вече са предадени на свищовския исторически музей”, обясни пред “Труд” говорителката на Окръжната прокуратура в старата столица Румяна Ирманова.

В гърнето имало златна спираловидна гривна, шест златни накити - „торкви”, шест златни украшения с форма на обици, шест бронзови инструмента – брадви и секачи, и много керамични фрагменти. Културно-историческите ценности са иззети и са предадени на музея в Свищов.

В четвъртък бе сформирана комисия от специалисти от Велико Търново, Свищов и София, които правят щателен оглед и оценка на предметите. Тепърва ще установяват колко тежи съкровището и ще опитат да го датират. По предварителната им оценка обаче имането наистина е уникално и много ценно. Може да се сравнява с Къпиновското златно съкровище от края на V и началото на IV в. пр. Хр. Къпиновското, разбира се, е много по-богато.

related

новини 2561825757296640551

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item