stoineff

Бум на инвестициите в Бразилия



Пясък, море и самба. Красивите плажове на Бразилия, процъфтяващата й икономика и екзотичният нощен живот, който предлага, винаги са били предпочитани от глобалната финансова общност, пише базираното в Абу Даби онлайн издание The National. Сега обаче към нея настъпват и глобалните инвеститори в имоти, включително тези от Обединените арабски емирства, както и купувачи на втори дом.

Южноамериканският гигант преживява "епичен бум на недвижимите имоти", твърдят международните анализатори от BMI. Цените на жилищата миналата година са скочили с 20%.

"Бразилия отговаря на всички условия [за инвеститорите в имоти]", според Пол Престън, управляващ директор на компанията Elysian Properties, която промотира имоти в страната.

Бразилската икономика продължава да нараства въпреки световната криза, като БВП нараства с 5% годишно благодарение на разнообразната производствена база и бързоразвиващия се енергиен сектор.

В полза на страната е и предстоящото домакинство на Световното първенство по футбол през 2014 г., което вече предизвиква огромно вливане на разходи за инфраструктура. Две години след това пък предстоят Олимпийски игри в Рио де Жанейро.

Един от най-печелившите сектори от икономическия растеж е секторът на имотите. От 2003 г. насам към средната класа са се присъединили над 30 млн. бразилци, които нямат търпение да си купят жилища.

В същото време финансирането е все по-достъпно и милиони купувачи използват ипотеки за първи път.

"Близо 100 години хората в Бразилия не можеха да си купят жилище, защото не можеха да си го позволят", обяснява Сам Роджърс, директор на Bric Group, която предлага бразилски имоти в Близкия изток. "Има огромен дефицит на жилища", допълва той.

По изчисления на икономисти, за да бъде посрещнато търсенето, са необходими между 5 и 8 млн. жилища. За да стимулира строителството на достъпни жилища, през 2009 г. правителството стартира програма, чиято цел е да субсидира строителството на над 3 млн. жилища до 2014 г. В резултат на това международните инвеститори имат рядка възможност да участват в местни жилищни проекти, както и в строителни дейности по крайбрежните курорти, които обикновено привличат вниманието на глобалната индустрия.

"Интересът към имоти в Бразилия нараства през последните пет години", коментира Лиъм Бейли, който ръководи изследователските дейности на Knight Frank в Лондон.


Все още липсва на прозрачност на пазара, има висока инфлация и валутата е надценена, отбелязва компанията в свое изследване. Нарастващите чуждестранни инвестиции обаче, развиващият се туризъм и достъпът до финансиране би следвало да предизвикат растеж.

На първокласните места, като прословутия плаж Ипанема, цените на новите апартаменти през април са били с 30% по-високи в сравнение със същия месец на миналата година.

Бразилия все още прохожда като глобален пазар на имоти. Едва 1% от богатите инвеститори от Северна Америка се насочват към страната спрямо 17%, предпочитащи Франция, и 12% с интерес към Мексико, според Knight Frank.


"В момента преобладават инвеститори от САЩ и Латинска Америка", казва Бейли. "Ние обаче очакваме произходът им да се диверсифицира през следващите пет години, особено като се има предвид домакинството на Световното първенство по футбол през 2014 г. и Олимпиадата през 2016 г.", допълва той.

Цените в Бразилия все още са много по-ниски в сравнение с повечето зрели пазари в Европа и Латинска Америка, дори и в крайбрежните курортни райони.

Компанията на Сам Роджърс предлага крайбрежни парцели с площ по 450 кв. м за 36 500 долара. Апартаменти в комплекса, който предстои да бъде изграден тук, струват по 188 хил. долара. На повечето места в света продажбите на зелено вече са рядкост. В този комплекс обаче през изминалата година са продадени 250 парцела и апартамента, най-вече на купувачи от Обединените арабски емирства, Кувейт и Катар, казва Роджърс.

related

Свят 8805070946247113829

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item