stoineff

Steve Jobs: Ако живеете всеки свой ден сякаш е последният ви - един ден със сигурност ще се окажете прави

"Ако живеете всеки свой ден сякаш е последният ви - един ден със сигурност ще се окажете прави!"

Това изречение го зная от Стив Джобс, а той го е чул като е бил 17 годишен. Оказа се прав тоя човек. Последният му ден дойде.

Въпросът е, как продължава интервюто си:

"...„Ако днес беше последният ден от живота ми, щях ли да направя това, което се каня да направя сега?“.
И когато няколко дни подред отговорът е „Не“, аз знам че нещо трябва да променя.
Да си припомням, че скоро няма да съм между живите е най-важното средство, което ми помага да взема големите решения в живота си.
Защото почти всичко друго – всички вътрешни очаквания, цялата гордост, целия страх от излагане или провал – тези неща просто се строполяват пред лицето на смъртта и остава единствено истински важното.

Да помниш, че си смъртен е най-добрият начин, който аз знам, за да се избегне капана на представата, че има какво да загубиш. Вече си гол. Няма причина да не следваш сърцето си."

Сега осмислям дума по дума всяко изречение, всяка буква, интонацията. Посланието е му е, че няма време да живеете в илюзии и самозблуда, но тай ще ви го каже най - добре:

"На никой не му се мре! Дори хората, които искат да отидат в рая не искат да умират, за да стигнат там.
И все пак, всички ни чака една и съща участ. Никой не се е отървал. И така е правилно, защото Смъртта най-вероятно е единственото най-добро изобретение на Живота. Тя е агентът на промяната. Тя прочиства старото, за да даде път на новото.
Сега вие сте новото, но някой ден, не чак толкова далеч, вие също ще остареете и ще бъдете отстранени от пътя. Съжалявам, че драматизирам, но това е истината.
Времето ви е ограничено, затова не го губете, за да живеете чужд живот! Не влизайте в капана на догмата да живеете според очакванията на другите! Не позволявайте чуждите мнения да заглушат вашия собствен вътрешен глас! А най-важното е да следвате сърцето си и своята интуиция. Те някак си вече знаят какви всъщност искате да станете. Всичко друго е второстепенно."

Къде ви води живота, ежедневието еднообразно и скучно ли е, направихте ли вчера това което искахте? - Хиляди въпроси поставя Стив. Голяма част риторични, но той е пример за подражание - ще кажа защо.

1. Той е доказателство, че човек може и успява - достатъчно е да го иска - създава Apple, а след това е уволнен от там. Вместо да се отчае той се жени и създава - NeXT и Pixar две компании, които не се нуждаят от презентация. Pixar - създаде " Играта на играчките", а NeXT и създадената технология са в основата на възраждането на Apple. Тоест от 0 създава три компании оценени за милиарди долари.

2. Той е доказателство, че за 56 години можеш да промениш не само себе си, но и еволюционния ход на цялото човечество. Животът му е доказателство, че ако всеки миг от живота ти е изпълнен с любов към самия живот и работата, която вършиш постиженията ти са не само вечни, но и променят съдбите на цялото човечество (тук ще вметна, че той е един от многото и не е изключение, просто потвърждава правилото).

3. Помогнал ми е на мен, да се изградя собствени личности ценности и виждания, само с няколко изречения, които съм чул от него - не лично, а от Интернет.

4. Дори и след смъртта си ме кара да мисля върху думите му и специално за българският скептицизъм, стигам до извода, че в България хората не успяват, защото не вярват в себе си.

5. Защото не мога да спра да изброявам ползите от живота му .

6. "Защото Смъртта най-вероятно е единственото най-добро изобретение на Живота. Тя е агентът на промяната. Тя прочиства старото, за да даде път на новото." Цитирам го за втори път в постинга за да се върнеш горе и да прочетеш отново всичко, пак и пак, и пак..



Това е  видеото на английски. От него можете да научите още много. Няма как да ви разкажа всичко. Вижте го! И дори когато цъкате с мишката по иконите помнете, че я има благодарения на този човек..., но тово е най - малкото.. 



related

Интервю 8596779814345691207

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item