stoineff

Дянков няма да бъде финансов министър през 2015 г.







      "Колкото и стачки да има, каквото и да правят, няма за какво да преговарят, защото парите ги няма". Така вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков коментира протестите, които заляха страната през последните дни.

Дянков прогнозира, че в рамките на следващите шест месеца "има голям шанс еврозоната вече да не съществува" и обяви, че няма да е финансов министър в следващ мандат на ГЕРБ.

Попитан за евентуалните практически последици за българите от такова развитие, министърът отговори: "За радост ние нямаме още еврото като валута, та сравнително лесно можем да реагираме . . . Депозитите ще запазим, защото знаете, че до 100 хиляди лева те са гарантирани от държавата. Имаме такива пари. Банковата ни система е една от най-силните в Европа, всъщност в момента е най-силната в Европа, така че от гледна точка на спестяванията на гражданите няма... Нещата ще се развият добре".

Той обаче не е оптимист дори за частично удовлетворяване на исканията на протестиращите.

Интервю на БТВ с Дянков за изхода от кризата
"Парите са такива, каквито са. Разговори за допълнителни пари са безпредметни. За следващата година ние въобще не може да говорим за по-оптимистичен сценарий.
Станаха много неща в последния месец, за съжаление лоши неща в Европа, които предопределят и нашата фискална политика. Ние сме част от Европа и като малка икономика зависим от случващото се. При положение, че и Германия, и Италия ще са в рецесия следващата година, ние не може да казваме, че при нас нещата ще вървят", заяви Дянков.

По думите му, той с радост би тръгнал към промяна държавните служители и специално полицаите и военните да си плащат личните осигурителни вноски, но “не вярва сега това да мине в парламента“.

Министърът обясни, че ефектите от правените сега промени в пенсионната система, ще се усетят през 2015 година. “Тогава няма аз да съм финансов министър. ГЕРБ ще е на власт през 2015 година, но с друг финансов министър. Аз имам други планове. Имаме един живот, трябва да направим това, за което сме дошли“, заяви той пред бТВ.

Във връзка с протестите на зърнопроизводителите Дянков коментира, че 8 фирми от зърнопроизводството взимат половината от държавните субсидии за сектора. 30 милиона, например, са отишли в ръцете само на една фирма за тази година.

"Но сега ние променяме системата. Искаме да няма този монопол и парите да стигнат до дребните производители. Ако темата не е за пари, извинявам се на всички зърнопроизводители”, заяви Дянков, изпълнявайки искането на протестиращите в понеделник да получат извинение от финансовия министър.

Той съобщи съобщи, че има увеличение на приходите в митниците с 12 % или със 769 млн. лева спрямо миналата година и с 670 млн. лева в НАП, което е увеличение с 6%.
http://www.mediapool.bg/

related

новини 81963566224532770

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item