stoineff

Естония - електронно правителство

Естония




Въведение
Малката балтийската държава Естония се възприема като лидер в областта на електронното правителство. Не случайно нарицателно я наричат „E-stonia“.
От 2005 година във всички библиотеки, училища, университети, обществени сгради, централни части и паркове на по-големите градове има безплатен интернет достъп.
Всеки в страната гласува и плаща данъци онлайн. Използвайки специални лични карти, естонците получават достъп до почти всички публични услуги чрез интернет на специален сайт www.eesti.ee.
Личната карта на всеки естонец не само го идентифицира във физическия свят, но и работи в електронна среда, позволявайки на хората да имат достъп до почти всяка електронна услуга, включително тези на банките, компаниите за комунални услуги и дори да плащат билети за паркинг с мобилни телефони или в градския транспорт.
В естонската електронна среда са включени също така полицията и системите на училищата и здравеопазването. Колата на всеки полицейски служител е оборудвана с компютър, има достъп до Интернет, както и устройства, свързани с централен сървър, от който може моментално да вземе информация за дадена кола.
Родителите пък получават информация за успеха и поведението на децата си през Интернет, имайки постоянна връзка с учителите и ръководството на училището.
Ако пострадате и се нуждаете от спешна помощ, вашата електронна карта може да даде достъп на лекарският екип до Електронният ви здравен картон, който съдържа цялата здравна информация за вас – епикризите, рецептите, рентгенови снимки и т.н.
Повечето нотариални услуги се извършват също в интернет, а цялата необходима информация като ипотеки, платени данъци или свидетелство за съдимост е достъпна онлайн.
За успеха на Електронното правителство в Естония от съществено значение е и финансовия стимул. Разликата между онлайн и офлайн цените е драстична. Например електронните билети за градски транспорт са около 30% по-евтини от хартиените. Банките също са премахнали повечето такси за онлайн банкиране, оставайки обаче таксите, за операции на гишета.
Какво обхваща проекта за Електронно правителство в Естония
Нека разгледаме някои от дейностите, реализирани по този проект.
1. Единна информационна система X-Road
X-Road е единна информационна система на обмен на данни и информация (в реално време), както между държавните организации и служби, така и между държавата и гражданите (аналог на българската Единна среда за обмен на електронни документи – ЕСОЕД). Обменът на данни е надеждно защитен. Включва над 1500 услуги с повече от 80 бази данни. За предоставяне на услугите чрез X-Road, към системата са свързани над 500 организации и институции.
Трафикът на X-Road включва също и информационните системи на частния сектор (като например банки, застрахователни компании, ютилити компании, телекомуникационни компании и др.).
X-Road също е чудесно решение за свързване на информационните системи на Естония с информационните системи на други страни, като по този начин се създава пространство за международна услуга.
Вижте презентация за X-Road на руски език:
2. Лична карта (ID card)
За да гарантира сигурно участие в информационното общество, Естония е въвела електронна лична карта с вграден чип, която може да се използва за криптиране на документи и за добавяне на електронен подпис.
Заедно с личната карта всеки неин притежател също получава официален адрес за електронна поща под формата на firstname.lastname @ eesti.ee. Адресът е предназначен за официалната кореспонденция с държавата. Този адрес е също един вид „официално електронно място на пребиваване“ за даденото лице.
С тази лична карта се позволява на хората да имат достъп до почти всяка електронна услуга в Естония (банки, държавен портал, среда на обслужване на клиентите, на компаниите за комунални услуги и т.н.).
Вижте кратка анимация, рекламираща личните карти (ID card):
3. Мобилна лична карта (Mobile ID)
Като алтернатива на личните карти, Естония има развита инфраструктура за Мобилна лична карта.
Mobile-ID са основно предназначени да бъдат използвани в електронна среда като нейните функции са подобни на електронните функциите на личната карта.
С Mobile-ID хората имат достъп до информационните системи, използвайки своите мобилни телефони по начин, който е подобен на начина, по който те използват личните си карти.
4. Електронно училище (eSchool)
еSchool е лесна за използване услуга, свързваща родители, студенти, учители и училищни администратори по Интернет, като предава цялата училищна информация. Така се пестят много време и средства в образователния процес.
Родителите могат да имат достъп до точна информация в реално време за напредъка на детето си: те могат лесно да следят класовете, посещаемостта, домашните работи, а също и да участват в класни или училищни форуми.
И накрая, но не на последно място, eSchool осигурява ценни инструменти за студентите както при кандидатстването, така и при тяхното обучение.
5. Електронна полиция (ePolice)
Полицейските коли в Естония са оборудвани с компютър, достъп до Интернет и устройства, които изпращат информация от централния комуникационен център.
С помощта на компютър и Интернет, полицейските служители имат достъп до системата на полицията, в която информацията е свързана с X-Road. Благодарение на това, че полицията може бързо да се свърже с всяка една от информационните системи на X-Road, тя бързо реагира в различни ситуации.
Естонските гражданите, от своя страна, няма нужда да носят със себе си шофьорска книжка и застрахователен талон, защото се идентифицират само с личната си карта.
Ето анимирана реклама на Естонската ePolice:
6. Електронно гласуване по интернет (eVoting)
В парламентарните избори от март 2007 г. повече от 90% от всички естонски избиратели са имали възможност да гласуват чрез Интернет с помощта на националната карта за самоличност.
Системата еVoting следва всички принципи, характерни за традиционното гласуване като предимството й е, че с електронния вот по трудно може да се влияе на избирателите и да се манипулират резултатите.
Вижте кратка рекламна анимация за eVoting в Естония:
7. Интернет банкиране (eBanking)
Електронното банкиране е част от всекидневния живот за повечето естонци, защото естонските банки предлагат цялостно решение, което позволява на клиентите да завършат всички видове сделки с парите си от техния дом, офис или всяко друго място, където има компютър и достъп до Интернет.
Благодарение на Интернет банкирането, с помощта на лична карта (ID card) и Mobile ID, около 98% от банкови сделки в Естония се осъществяват по електронен път.
Това води до рязък спад на броя на банковите офиси, тъй като 99% от финансовите транзакции вече стават онлайн.
Това е кратка анимация, рекламираща Интернет банкирането в Естония:
8. Данъчна служба (eTax office)
Подаването на данъчна декларация онлайн отнема само няколко минути, защото Х-Road прави всички необходими информационни системи на разположение.
Системата идентифицира лицата с помощта на лична карта (ID card) , Mobile ID или eBanking. Така не е нужно потребителите многократно да въвеждат своите данни.
Ако пък дадено лице има право на данъчно възстановяване, парите се прехвърлят в банковата сметка на това лице в рамките на няколко дни, при условие, че всички данни в данъчната декларация са точни.
Ползите от въвеждането на Електронно управление
В България за Електронното правителство до момента са похарчени около 224 милиона лева от държавния бюджет. За съжаление, в резултат на това има съвсем малко работещи услуги.
За разлика от нас, естонците успяват да направят електронно правителство за малко пари и за кратко време, като са похарчили около 42 милиона лева (около 30 милиона щатски долара), от които 70% са за хардуер. Използвани са почти изцяло безплатни софтуерни програми с отворен код. Системата работи изключително добре и се използва от почти всички граждани на Естония.
За последните 10 години в резултат на внедряването на електронното правителство в Естония са били спестени 20 т хартия. Затова и често естонските чиновници се шегуват пред чужденците, казвайки, че Естонското правителство използва хартията само на едно място – в тоалетната.
Сигурно ви се е случвало да чакате един час на опашка в дадена администрация, за да прекарате пет минути на гишето. Ако всички администрации са обединени в една електронна среда, ще има 24 часов достъп до информацията, което би спестявало много нерви на хората, прекарващи деня си, обикаляйки от едно гише на друго.
Ако всички услуги се предлагаха в Интернет, както е днес в Естония, би могло да се прави бизнес по всяко време и навсякъде където искате. Например, ако искате да регистрирате нова фирма, в Естония това би ви отнело 18 минути!
Според естонския премиер, основната причина за успеха на електронната администрация е, че в Естония всички мразят бюрокрацията. И тъй като ние българите също мразим бюрокрацията, можем само да се надяваме това да доведе до същия успех на електронното правителство в България, като се улеснят най-после бизнеса и потребителите във взаимодействието им с администрацията.
Източници:
http://www.egoverlab.com/eng/Competence/xRoad
http://en.wikipedia.org/wiki/EGovernment_in_Europe
http://www.ria.ee/public/x_tee/xtkalja.ppt
http://microsites.oii.ox.ac.uk/ipp2010/system/files/IPP2010_Kitsing_1_Paper_0.pdf
http://ohmygov.com/blogs/general_news/archive/2009/02/13/e-government-in-estonia-a-model-for-u-s.aspx
http://newsinfo.inquirer.net/breakingnews/infotech/view/20100705-279253/Estonia-exports-e-government-worldwide
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2011/05/20/1093295_e-pravitelstvo_nishto_po-lesno_ot_tova
http://ime.bg/bg/articles/kolko-struwa-e-prawitelstwoto-w-bylgariq-a-kolko-w-estoniq


related

Технологии 6284491910843614710

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item