stoineff

Първанов : "Телевизора победи хладилника"





Президентът Георги Първанов обяви, че на тези избори е умряла политиката в България. Той потвърди, че след напускането на президентския пост се връща в БСП. Въпреки че разкритикува сериозно механизма за провеждането на местния и президентския вот, на който ГЕРБ са създали „машина за избори” и е бил предизвикал организиран хаос, той подчерта, че опозицията не е била припозната в достатъчна степен като алтернатива. „На тези избори телевизорът победи хладилника”, беше изводът на Първанов, който обаче призна, че ГЕРБ са спечелили независимо от икономическата криза. Държавният глава се обяви за приемането на нов Изборен кодекс, а не просто за запълване на пробойните в сегашния закон.

На пресконференция по повод приключилите избори за президент и местна власт и по актуални политически и социално-икономически въпроси Георги Първанов заяви, че за съжаление, президентският дебат не се е състоял. Говореше се за всякакви, несъществени, периферни въпроси. Не прозвуча отчетливото мнение на кандидатите по президентските правомощия, посочи Първанов. По думите му поне било добре, че не са се чули обосновани тези за крайни идеи като президентска република или за избор на държавния глава от Народното събрание.

Слабостите при провеждането на изборите

Припомняйки, че е бил категорично против характера на Изборния кодекс, държавният глава призна, че голяма част от опасенията, и неговите, и на обществото, са се сбъднали. Георги Първанов допусна, че организирането на президентски и местни избори заедно вероятно е била трудна за реализация задача. „Когато се приемаше Изборният кодекс, аз заявих, че промените възпроизвеждат познати подходи и норми, за съжаление - някои трасират пътя за спечелването на служебна победа, вземане на своеобразна изборна зестра. Случилото се по места на изборите потвърждава тази прогноза и тези процеси не мога да бъдат оправдани само с технически пропуски”, коментира държавният глава.

„ГЕРБ създаде една машина за избори, в която ново е съчетанието на добре познати в миналото инструменти. Предизвика се програмиран и контролиран хаос”, подчерта Първанов. Сред проблемите, които той посочи, бяха неизчистените от фантоми избирателни списъци, мистерията с т.нар забранителни списъци, които лишиха стотици български граждани от право на глас, купуването на гласове, наличието на вътрешен изборен туризъм.

„Технологията на изборния процес затрудни не само избирателите, но и самите изборни комисии. Безобразна слаба организация на изборния ден”, коментира държавният глава.

По думите на президента на изборите е имало смесване на институционалните и политически функции на национално и местно ниво, както и ситуирането на МВР като страна в изборния процес. Вътрешният министър става ключова фигура в изборния процес. Такъв случай в историята не е имало, заяви Георги Първанов. По думите му не може категорично да се каже какви са определящите причини за този краен изборен хаос. „Остава обаче съмнението и аз изразявам също това съмнение - за безпардонна преднамереност, целяща победа на една политическа партия на всяка цена”, каза Първанов.

Държавният глава посочи като уместна идеята да има парламентарна анкетна комисия, която да се занимае с това кой е отговорен за този краен изборен хаос. На въпрос той посочи обаче, че политическата отговорност за този характер на предизборната кампания носи министър-председателят и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

ГЕРБ създаде машина за избори

Въпреки критиките към организацията на вота президентът подчерта, че ГЕРБ са спечелили независимо от икономическата криза. Истината е, че опозицията не беше припозната в достатъчна степен за алтернатива, каза държавният глава. „Един от основните изводи е, че телевизорът победи хладилникът. Без да подценявам формите за пряк натиск по места особено, които стават все по-разнообразни и по-трудно уловими", каза Георги Първанов. По думите му не са се сбъднали прогнозите, че управлението ще се срине след „Бойковата зима”, не се е състояло автоматичното преливане към други партии. „Тези партии трябва да разберат, че, стоейки под ябълката на властта, ябълките няма сами да паднат”, заяви още президентът.

„ГЕРБ се изгради като ефективна машина за избори, основаваща се на система от йерархии, зависимости, икономически мотиви, която създава мрежа за печалба на избори. ГЕРБ не доказа, че може да управлява добре, но доказа, че може да печели избори”, посочи президентът.

Преди 10 години бях казал, че е дошъл краят на идеологията - на тези избори умря политиката, заяви Георги Първанов. Той допълни, че се вижда - силни са тези, които владеят добре технологията на изборния процес. Това беше състезание на технолозите, не на личности и политики. ГЕРБ показа мускули на тези избори. Управляващите можеха да спечелят много повече от добрата организация, от отговорното отношение, отколкото от това, че спечелиха няколко общини повече.

Връща се в БСП и ще даде шанс на хората да гласуват за него

Първанов потвърди, че след края на мандата си ще се върне в БСП и обяви, че партията има нужда от промяна. Той обаче остави въпросите за лидерския пост в левицата за времето след края на мандата си. Георги Първанов обеща да помогне на левицата и да даде шанс на хората да гласуват за него на следващите парламентарни избори. Първанов каза, че няма да бъде кандидат за депутат. Като само добави, че „може би ще даде шанс на хората да гласуват за него”.

„На следващия конгрес вероятно ще седя на последния ред, за да усетя атмосферата, за да наблюдавам. Кой ще бъде лидерът на партията, зависи от това какви номинации ще направят основните, общинските партийни организации. Този, който познава моя път като политик, ще си припомни, че през 1996 г. аз не съм се предлагал за председател на партията. През 2001 г. не съм се самономинирал за кандидат-президент, наложи се да поема тежкия кръст в една обречена ситуация. Но какво ще се случи в БСП аз сега не мога да прогнозирам. Иска ми се да вярвам, че наистина партията ще работи по ново му, защото от нея се очаква много и аз мога да помогна, не само на БСП”, обясни Първанов.

Първанов оцени като много добро представянето на кандидатпрезидентската двойка на БСП Ивайло Калфин и Стефан Данаилов, но посочи, че кампанията им е можело да започне по-рано. „По-сложно стои въпросът с представянето на БСП на различни нива на местните избори. Не мога да се съглася, че полученият резултат за листите с общински съветници е удовлетворителен”, заяви Първанов.

„Ако БСП иска да спечели следващите избори и ако иска да бъде ясна, силна, убедителна алтернатива, промяната е неизбежна”, заяви Първанов. Той добави, че трябва да се поработи много върху това БСП да зададе тона за дебата в България по икономическата, социалната, по духовната политика. БСП трябвало да предложи и ново качество на коалиционната политика. Защото БСП и левицата не са припознати като алтернатива на управлението, нито са желан партньор от другите политически формации.



Искането за касация на президентските избори

Въпреки критиките към организацията и провеждането на изборите президентът подчерта няколко пъти, че е приел огласените от ЦИК изборни резултати от президентските и местните избори. Искането за касация на изборите е една възможност, която е заложена в Конституцията, и никой не може да я оспори, посочи президентът, но допълни, че това е продължение на предизборния дебат или по-скоро на дебата кой спечели изборите. Според него обявеното намерение на БСП да иска касиране на вота от Конституционния съд може да отключи опасен прецедент - всеки загубил национални избори да търси начин да ги оспорва.

„Не познавам аргументите, които са заложени, ако е готов текстът за искането до Конституционния съд. Част от аргументите се съдържат в атаки към самия Изборен кодекс. Само че, извинявайте, кодексът беше обект на вето, оспорване в Конституционния съд. Каквото е имало да си кажем, трябваше тогава да го кажем и да го постигнем. Сега от дистанцията на времето, през проведените избори няма как да атакуваш Изборния кодекс. Можеш само да го промениш. Извън това, което би решил Конституционният съд, което аз и преди и след това няма да коментирам, трябва да е ясно от политическа гледна точка, че ако авторите на искането за касация са убедителни в своите конкретни аргументи, не в принципните мотиви само, това ще означава, че управляващите са хвърлили голямо петно върху страната с начина, по който са проведени тези избори. Ако обаче аргументите издишат, то пак ще има петно върху страната в международен план. И което е не по-маловажно, ще създаде тежък прецедент и не изключвам оттук нататък всеки загубил национални избори, да търси начин да ги оспорва не само за да постигне обрат в изборния процес, колкото да потърси оправдание пред собствените си избиратели”.

На фона на трусовете в Европа всички можели да седнат на една маса

Няколко пъти Първанов подчерта, че на фона на сложната ситуация в Европа в страната трябва да се работи за национално съгласие по ключови въпроси. И властта трябвало да мисли, че може да се стигне дотам всички да седнат на една маса, за да търсят варианти за правителство на националното единство или на национално спасение.

„Кризата, която идва с нова сила от Европа, няма да ни подмине. И това, че бюджетът се сменя от днес за утре е безпрецедентен знак”, коментира държавният глава. По думите му това показвало, че е необходима една нова обществена и политическа консолидация, без която няма да стане. Мерките, които трябваше да предприеме правителството много отдавна, се нуждаят от широка политическа подкрепа, каза още Първанов, допълвайки, че в момента има остра конфронтация между участниците на политическото поле в страната. Защото след края на изборите страната ни доста се е отдалечила от това да постига национално съгласие по важни теми.

„Нека, когато приемаме едно или друго политическо решение, да мислим, че може да ни се наложи да седнем на една маса и да търсим и такъв вариант - правителство на националното единство или сходен - да не дава Господ - правителство за националното спасение”, предупреди той, правейки аналогия с правителствата, които принудително се формират в Гърция и Италия заради изострянето на кризата.

Президентът говори и за проекта си АБВ, който започна точно преди година и го обяви за актуален. „Идеята му беше тази - да създава проекти, да събира ума, таланта и потенциална на нацията, да консолидира част от политическото пространство, особено в център и в център - ляво, каза той. Изрази надежда партиите, които са заинтересовани, да го разберат. „Ние ще продължим да генерираме идеи, да събираме експерти, да помагаме на политиците, без да се намесваме в работата на отделните партии”, каза още Първанов.

За агентурното минало и посланиците

Посланиците, сътрудничили на бившата Държавна сигурност, можеха да бъдат върнати с друга формулировка, която не ги набеждава, не ги огорчава и не хвърля такова петно върху тях, защото те не заслужават това. Това каза още държавният глава на въпрос по повод заявката на Росен Плевнелиев указът за отзоваването на дипломатите с агентурно минало да бъде първият, който той ще подпише като нов президент. Според Първанов такова заклеймяване е било показно, излишно, закъсняла идеологизация.

„Тези битки ги водят онези, които са били членове на Комунистическата партия, които са обучавали хората за репресивния режим преди 1989 г., тези, които са обосновавали идеологически в „Работническо дело” линията на партията. Намирам това за меко казано неадекватно”, заяви президентът, а на уточняващият въпрос кои са те допълни: „Иван Костов е писал в „Работническо дело”, Бойко Борисов е преподавал в „Симеоново”, да изброявам ли по-нататък, малко ли е”. По думите на президента по силата на закона, секретарите в институцията са проверени за принадлежност към бившата ДС. Останали са няколко чистачки, дърводелецът и телефонистката, могат да бъдат проверени и ако трябва балтията и вън”, допълни Първанов.

За енергетиката и „Големия шлем”

Държавният глава коментира и разграничаването на новоизбрания президент от руските енергийни проекти в т.нар. „Голям шлем”. „Плевнелиев заяви, че ще бъде ангажиран с темата за енергийната ефективност - добре”, коментира той и добави, че България е загубила две години във време на криза, за реализацията на енергийните проекти, от които сме щели да спечелим.

Президентът посочи, че освен Големия шлем е договорил и редица малки проекти. Той съобщи, че след два дни ще пътува за Азърбайджан, заедно с министър Трайчо Трайков, където е договорил за България да бъдат отпуснати 1 млрд. куб.м природен газ. „И това не е просто байпас в условията на криза, това е газ, който може да използваме в нашата икономика или да реализираме на други пазари. Това да направят, ако не могат да направят Големия шлем. Ако има трета алтернатива, да я кажат”, призова Първанов.
Дарик

related

България 8043177864170432648

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item