stoineff

Силикон - балонът се спука!


Доста жени по света са в ужас от известно време. Не заради рецесията, не заради финансовата и икономическата криза - балонът се спука:
Френската компания Poly Implant Prothese (PIP) е продавала от опасните силиконови импланти за гърди и в България. Това става ясно от последно публикуваните документи, съобщи БГНЕС.

Миналата година PIP обяви фалит и беше затворена, а имплантите й бяха спрени от производство и забранени, след като се оказа, че е използвала неразрешен силиконов гел, причиняващ огромен процент на скъсване на силиконовите импланти.

Компанията е използвала индустриален силикон, който е 10 пъти по-евтин от медицинския,а и не е одобрен от здравните власти за използване в импланти, установи направеното разследване.

Френското здравно министерство твърди, че няма опасност имплантите за гърди на PIP да причинят рак. Препоръча обаче на хиляди жени с импланти да ги сменят, след като бяха регистрирани осем случая на онкологични заболявания.

По неофициални данни десетки хиляди жени в над 65 страни, главно от Южна Америка и Западна Европа, са получили силиконови импланти, произведени от PIP.

Сред страните, които са купували импланти от PIP в Източна Европа, са България, Унгария, Русия, Беларус, Полша, Чехия. Това пише в официалните документи на компанията.

Преди закриването си през март 2010 година PIP произвеждаше до 100 000 импланти на година. Френската компания заемаше трето място в света по производство и продажба на импланти за гърди.
Потенциално опасни силиконови импланти на PIP  са били продадени и на около 1000 холандки под различно име, съобщи служителка на холандските здравни власти, цитирана от "Ройтерс" и БТА.


Служителката обясни, че фирма в Холандия е купила от имплантите, произведени от  PIP , с променената марка "М-импланти". "Смятаме, че около 1000 жени в Холандия са ги използвали. Съветваме ги да се консултират със своите лекари", посочи служителката, която отказа да назове холандската компания.



related

България 3805940354286923063

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item