stoineff

Ядрени експерти загиват при атантат



Кола с експлозиви избухна в северен Техеран, съобщи БиБиСи. Взривът е станал близо до факултета по обществени науки към университета „Аламех Табатаи". Има загинали, като засега се съобщава за две жертви.

По данни на иранските медии, цитирани от Ройтерс, единият от убитите е Мустафа Ахмади Рошан, ядрен експерт и лектор в университета. По информация на иранската агенция ФАРС той е бил заместник-директор на търговския отдел в завода за обогатяване на уран в Натанз.

Според някои източници атаката е станала, като към колата, с която се е движил той, е бил прикрепен експлозив.

При нападението има и няколко ранени.

За момента никой не е поел отговорност за взрива. Иранските власти обаче вече заподозряха Израел. Според тях експлозията е дело на „Мосад" и е подпомогната от американските служби.

Атаката напомня на по-ранни нападения на ирански учени, свързани със спорната ядрена програма на ислямската република, отбелязват агенциите. За тях Иран също обвинява Израел и САЩ, които отричат да са замесени с убийствата.

При подобна експлозия през януари 2010 г. загина друг изтъкнат професор от университета в Техеран - Масуд али Мохамади. Ядреният физик беше убит, след като в близост до автомобила му, с който отиваше на работа, беше взривена кола. През ноември същата година при аналогични атаки в различни части на столицата бяха убити двама други учени

related

Свят 2863761249536203773

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item