stoineff

Шистов газ начин на добиване

На разработването на сондажи за добив на шистов газ се гледа и като потенциално средство за промяна на световните енергийни пазари. Предполага се, че така може да се увеличат доставките на пазари, които в противен случай биха изпитали недостиг на суровина, разказва "Ройтерс".

В САЩ, където технологията се използва най-масово, шистовият газ може да превърне страната от вносител в нетен износител на синьо гориво.

Един от проблемите е, че технологията изисква големи количества вода и химикали (за т.нар. процес на фракинг - хидравлично разбиване) и тревогите на природозащитници принудиха някои правителства да забранят прилагането й или да наложат мораториум.

Ето какво е положението в няколко страни:

Аржентина

С около 77 трилиона куб. м запаси, годни за извличане, страната вероятно е третата в света по този показател след Китай и САЩ. Правителството има програма Gas Plus, целяща да предостави ценови гаранции за новооткрит газ. По схемата са одобрени около 50 проекта, голямата част от които са за полета с т.нар. неконвенционален газ.

Австралия

Ресурсите й се изчисляват на около 46% от тези на САЩ. Има призиви за мораториум в няколко провинции поради масови опасения за последиците от "фракинг" върху водните ресурси. Такъв временно е въведен в Нов Южен Уелс.

Тази индустрия се развива, но е далеч от превръщане в голям доставчик заради високите разходи и трудния достъп до отдалечените райони. Ще минат 10 години преди добивът на шистов газ да разгърне предполагаемия си огромен потенциал.

Великобритания

Лондон замрази през 2011 г. сондажите след като през май проучвателни работи предизвикаха слаб трус край Блекпул. Правителството ревизира доклад за инцидента, поръчан от Cuadrilla Resources, компанията, работила на мястото, и скоро се очаква решение. Кандидатите за лиценз за "фракинг" се нуждаят от позитивна екооценка, одобрение от местната и централната власт и от органите по сигурността. Те трябва да разкрият пред здравното министерство съдържанието на използваните течности. Залежи има в Северозападна Англия, но те още не са оценени.

България и Румъния




Парламентът в София забрани проучването и добива на шистов газ чрез фракинг поради притеснения за околната среда и след протести. Прекратено е разрешителното за проучване, издадено на Chevron за района на Нови Пазар.

В Румъния тази индустрия още е в зародиш и страната няма специфично законодателство и регулации. Действат същите правила като за добив на природен газ по традиционния метод.

Китай

През януари Пекин обяви шистовия газ като отделна суровина. Този статут позволява на повече китайски компании да разработват този необичаен енергиен източник. На чужди фирми не се позволява да участват в конкурси, но могат да си партнират с победилите китайски компании. Китай е водещият консуматор на енергия в света и може би разполага със залежи от над 127 трилиона куб. м. шистов газ.

Франция

Заради потенциалните екологични щети "фракинг" бе забранен през 2011г. Отменени бяха няколко раздадени лиценза на големи енергийни компании като Total. Смята се, че страната разполага с около 18 трилиона куб. м. залежи от шистов газ.

Полша

Няма специфична регулация, но подготвя нов данък върху добива на шистов газ и други хидрокарбонати, който се очаква да е готов през първото полугодие на 2012г. Страната активно търси неконвенционален газ, за да подобри енергийната си сигурност.
Смята се, че има 18.7 трл. куб. м - най-големите в Европа залежи на неконвенционален газ, способни да захранват страната близо 300 години. Раздадени са над 100 концесии предимно на чуждестранни компании.

САЩ

Регулацията е предимно на щатско ниво. Агенцията за защита на околната среда проучва "фракинг" и въздействието му върху питейната вода. Предварителните изводи се очакват тази година, а първият анализ ще е готов през 2014г. Министерството на околната вода също обновява изискванията си за "фракинг" на публични терени. Той е забранен в няколко щата (последният от тях е Ню Джърси с 1-годишна забрана, мораториум има и в Ню Йорк). Залежите в САЩ се изчисляват на около 86.2 трилиона куб.м.

Други щати са приели регулации за по-внимателно следене на сондажите, докато се изясни ситуацията на федерално ниво. Щати като Тексас, например, изискват да се разкрие съдържанието на използваните химикали.

Капитал


related

Важни 4252549094053031131

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item