stoineff

Уикилийкс, Брадли Манинг и свободата на словото


     Уикилийкс доказа на света, че няма недосегаеми в политиката. За някои обикновен гей и предател, за други герой Брадли Манинг ще отговаря пред военния съд затова, че е придобил и разпространил държавни американски тайни в Уикилийкс. Ако се докаже вината му той може да получи присъда от 52 години затвор. Чисто теоретично той може да бъде осъден и на смърт, защото е обвинен и в „подпомагане на врага“. Според адвокати по военно право би било елементарно да се докаже вината му.

     Хората по света са раздвоени. Едните, вярват в Уикилийкс и осъждат, извършеното от американската дипломация и другите – националистите, които стоят плътно зад решенията на своята държава и осъждат предателството и публикациите на Уикилийкс.
От тази гледна точка за едни, Брадли Манинг е герой, ала за други – той е просто поредният предател, който трябва да си получи заслуженото.

     И двете позиции са достойни. От една страна свободата на словото и свободата като цяло. Правото на всеки един човек да знае истината за провежданата политика и злоупотребите, които избраните от него политици правят и провеждат.

     От друга страна са продадените национални интереси.

Сайтът "Уикилийкс" получи признание в Австралия за "изключителния си принос към журналистиката". Той беше отличен по време на раздаването на годишните награди Walkley Awards, чиито носители се избират от независим съвет от журналисти и фотографи. "Уикилийкс", който се прочу с огласяването на секретни американски документи, е отличен заради смелото им отразяване.

Създателят на сайта Джулиан Асандж, който е австралийски гражданин, отправи критика към правителството в предварително записано видео послание. Освен това той по-рано критикува австралийските власти, за това че не са направили достатъчно, за да го защитят след огласяването на секретните документи.

"Австралийските журналисти са смели, австралийският народ е подкрепящ, но Джулия Гилард е страхлив австралийски премиер", заяви Асандж.







related

Анализи 7723177503049615920

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item