stoineff

Цвете на 30 000 години



    Цвете на 30 хиляди години успяха да съживят руски учени. Помощ им е оказала катерица, която е кътала в хралупата си съкровища в Сибир по време на Ледената епоха, предаде Асошиейтед прес.

Чрез възстановяването на плодови влакна екипът е успял да "възкреси" цялото растение в авангарден експеримент, който открива пътя за "съживяването" и на други видове.

Silene stenophylia e най-старото растение, което науката успя да регенерира до наши дни. То може да се размножава, произвежда бели цветчета и семена.

Експериментът показва, че вечните ледове могат да послужат за естествен консерватор на древни форми на живот.

Ръководителката на екипа Светлана Яшина от Института по клетъчна биофизика към Руската академия на науките отбеляза, че съживеното цвете от Ледената епоха е много подобно на съвременните си роднини, които цъфтят в същия регион в Североизточен Сибир.

"Това е едно много жизнено растение, с невероятна способност към адаптация", заяви Яшина пред агенцията.

Тя каза, че нейният екип ще продължи работата по регенериране на изчезнали растителни видове от вечните ледове. Учените смятат да открият следите на старинния генетичен фонд, който е предшествал появата на животинския свят и който се предполага, че отдавна е изчезнал от лицето на Земята.

Руският екип открил плода, след като изследвал десетки фосилни хралупи в леда на десния бряг на река Колима в Североизточен Сибир, като седиментите датирали отпреди 30-32 хиляди години, отбелязва БТА.

related

Технологии 3221677638788690813

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item