stoineff

Държавата ни не иска децата с увреждания


 Коледа отмина. С нея свършиха и благотворителните предавания, изяви на политици, милосърдие. Добрите хора също изчезнаха някъде. Децата с увреждания, на чийто гръб политици, телевизии и медии трупаха рейтинги и пари от рекламодатели, обаче са сред нас - както и преди Коледа бяха.

 Къде сте вие сега журналя?  Защо не казвате нищо за това престъпно отношение към децата с проблеми?

  Майките, ще разберат за какво говоря. За ежедневието, за трудностите, за непрекъснатата битка с живота и институциите.

Защо никой не говори за прокарвания тихомълкъм нов проектозакон за образованието? В него се промъкна, сякаш така между другото, един текст :

 Чл. 38. (1) Центровете за подкрепа за личностно развитие са общински.

   На хората това явно не им говори нищо обаче. Задълбочавайки се в четенето на закона откриваме, че тези Центрове за подкрепа на личностното развитие се явяват някакъв вид наследници на досегашните Ресурсни центрове - тези, които ежедневно (до днес) се грижат за децата с увреждания. Много хубаво, ще кажете, и какво?

Децата на практика ще останат без специалисти, които да се грижат за тях.


1. В малките общини няма ресурс (пари и специалисти), които да се грижат за децата.

2. Училищата са на делегирани бюджети и нямат интерес да назначават специалисти, които да работят с децата с увреждания.

3. Предвижда се децата с множество и тежки увреждания да учат в училищата в специални паралеки към училищата.

Какво ще се случи на практика. На общините се възлага още една непонятна за тях задача - да се грижат за децата, за които държавата ни не иска. Една работеща схема се разваля без обяснения, без допитване, със замах заведен дори и за Бойко Борисов.


Законът явно е преписван от някъде. Вижда се непознаване на проблемите в реалността. Вижда се незнание и слаба грамотност. Вижда се, че скоро децата с увреждания ще бъдат зарязани на произвола на съдбата. Коледа мина! Сега е момента да се отървете от тях!

Завършвам с мнението на една майка на дете със СОП:

"Здравейте, виждам че се интересувате от проблемите в образованието .. Нищо не се говори за интегрирането на деца със СОП, защото с този закон се отваря врата за приватизация на училищата, доста хора с нездрав интерес се интересуват от това гарантирано държавно финансиране, а тези деца се считат за проблем, затова при прием в частното училище детето се оставя за цял ден пробно и се наблюдава за проблеми, ако има проблем, казват че не разполагат с ресурс..."





related

новини 7018599852708856443

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item