stoineff

Делян Добрев: Българо-руски енергиен проект няма да има


"Българо-руски енергиен проект няма да има, такава е и позицията на премиера Бойко Борисов". Това заяви в студиото на bTV новият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. По думите му в момента се обсъждат възможностите за готовия реактор. Единият вариант е да бъде направен като 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Може и да се направи опит реакторът да бъде продаден на друга държава, която в момента строи централа.

„Решението дали ще строим реактор на АЕЦ „Козлодуй“ трябва да бъде взето след обществено обсъждане, за да е най-правилното“, поясни Добрев. Това, по думите му, може да стане, след като бъдат разгледани всички ползи – колко ще струва проектът, на каква цена ще бъде произвежданата електроенергия, ще имаме ли пазари след 7-8 години, за колко години ще се изплати.

Делян Добрев обаче се съмнява, че до края на месеца в министерството ще имат цялата информацията, която им е нужна.

Междувременно от „Росатом“ днес съобщиха, че в Ижорските заводи се е провело контролно сглобяване на корпуса на реактора ВВЭР-1000, поръчан за първи блок на АЕЦ „Белене“. Контролното сглобяване на корпуса с вътрешнокорпусните устройства и похлупака на горния блок са едни от заключителните етапи в строежа на корпуса на реактора, преди транспортирането му в България.
От Росатом уточняват, че технологичната операция е наблюдавана от делегация на българската НЕК.

Планира се реакторът за АЕЦ „Белене“ да е готов за транспортиране в средата на идния месец април. С това, съобщава компанията, “Росатом“ изпълнява ангажиментите си по реализиране проекта за оборудване на АЕЦ „Белене“.

Също така, в рамките на договора между „Атомстройекспорт“ и НЕК, напълно са готови за приемо-предавателно инспектиране и двата парогенератора, създадени в „ЗиО Подолск“ за втората ни АЕЦ.

В същото време, припомняме, страната ни няма конкретно взето решение за съдбата на „Белене“. Коментират се няколко варианта, като сред тях са готовият вече реактор да бъде откупен и да се инсталира на АЕЦ „Козлодуй“ или да бъде продаден на трета страна.

related

новини 6570761961914453571

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item