stoineff

Интервю с един български онлайн предприемачМоже би сте срещали във виртуалното пространство никнейма Blinky. В специално интервю по повод рождения ни ден той разкри за нас някои от тайните на успеха. Вижте какво сподели за "Интервю" младият предприемач:


В: Здравейте! Бихте ли се представили пред аудиторията на „Интервю”


О: Казвам се Банко Стоянов, познат на повечето в интернет пространството като Blinky.
Занимавам се с интернет маркетинг повече от 7 години. Имам различни интереси, като един от тях се отличава най-много, това е спорт
ът. Деня си прекарвам пред компютъра, а привечерв залата. С повечето от бранша в България сме се засичали на конференциите и няма начин да не сме си разменили по някоя друга визитка или поздрав.

За тези
, които не ме познават, ще кажа, че съм обикновен човек със своите минуси и плюсове.
Висок и носещ позитивно настроение –
обичам да се шегувам много. Някои го наричат отбранителен инстинкт, но за мен си е просто начин за комуникация и носене на позитивното.
Та, горе
-долу това съм аз. :)

В: Вашият девиз?


О: Прави добро, няма начин след време да не ти се върне тъпкано. :)

В: Как започнахте онлайн бизнес и какво
Ви мотивира за работа?


О: Започнах да се занимава с онлайн бизнес съвсем любителски, като през цялото време си
мислех, че сме от първите и реално в държава като България това е нещо много далечно. За това и започнахме лека полека да опипваме международната почва. Оттам и тръгнахме. Всичко ми се стори като нещо ново и интригуващо. Мотивацията ми бе силното влечение към това – новото и вълнуващо, и естествено професионално поле, на което можех да стъпя, защото моментът реално съвпадаше с края на гимназиалните ми години.

В: Как се става онлайн предприемач в България? Има ли формула за успех?


О: Въпросът е както добре зададен, така и лесен, поради многото хубави примери тук в
България. Един предприемач тук, или където и да е, има нужда да притежава някои качества,
за да бъде това, което самата дума описва. Това са: мотивация, търпение и иновативно мислене.
Успехът реално е
в добрата комбинация и придобиването на нови и нови качества, започвайки от самото приключение, в което се впуска всеки един. Много пъти съм го казвал, че всеки един има реалния шанс да успее, за това и винаги съм давал кураж, ако някой се е допитвал до мен. Защото едно начало, каквото и да е то започва от менталната настройка на човека, всичко друго е вече написан сценарий, по който той ще започне да работи.

Като всяка една математическа формула, така и тук, началото е
сбор от условия, а резултатът е това, което предприемачът постига. Всичко между тях е т.нар. успешна формула, която всеки разработва за себе си. Като основата ѝ е винаги една и съща – добър план и новаторско виждане.
Уменията и знанията са елементите, които я сглобяват в работеща и даваща резултати.

В: Бихте ли обяснили на нашата аудитория какви са основните трудности при работата с клиенти онлайн?


О: Моят опит показва, че работата с клиенти е нещо приятно. Не защото винаги се попада на
добронамерени клиенти, а защото всеки един от тях те усъвършенства,
бил той лош или добър. Не мога да кажа, че имам някакъв набор от трудности
. Често се случва проблемите да са с различно естество, от неразбрани оферти до недопрочитане на дадена информация от сайта. Добрият търговец се познава по това, че знае как да постъпи във всяка една ситуация, независимо кой стои отсреща му.

Доволният клиент е най-добрата ви реклама, това е правило номер едно за всеки бизнес, според мен. Недоволният клиент е възможност. Да, той е възможност да станете по-добри и да го накарате да мине в другата графа. Това е малката битка, спечелена от вас. Няма по-сладко
чувство от това да накараш негативно настроен клиент да говори положително за вас. Тези, които са го изпитали знаят това.

В: Възможно ли е бъдещият Бил Гейтс да живее в България?


О: Да, определено го мисля. Всеки ден наблюдавам интернет средата
у нас и с всеки един ден го вярвам все повече. Българинът е добър в това което прави, а когато се отнася до IT е повече от добър.

В: Как мислите скъсана ли е връзката между бизнеса и ИТ обществото у нас, или напротив
добра?

О: Връзката определено я има. Това си личи най-вече от иновациите, които бизнес
ът вкарва като IT разработки. Все повече малки и големи бизнеси отделят бюджети за интернет реклама и, ако не ме лъже паметта, ръстът е 4% за миналата година, което говори за отворено мислене и разумно разпределяне на бюджетите. Естествено има какво още да догонваме, но всичко хубаво отнема време.

В: Коментирайте таргетирането на сайтовете в ниши и връзката с рекламата? Вярно ли е, че дори при 15
-20 посетителя може да имате потенциални 2-3-ма клиента в определена ниша?


О:
Благодаря за въпроса. Да, определено таргет трафикът е един много голям бонус за всеки един бизнес. Според мен, бизнесът трябва да се съсредоточи върху таргетирания трафик, а не върху обема му. Тази максима би трябвало да бъде в основата на всяка една кампания.

Да, вярно е. С таргетиран трафик 2-3 продажби са напълно реални при 15-20 посещения. Не е
изключено и повече ако потребителят си е харесал и нещо друго в каталога на сайта. Оперирам в ниши, в които конверсията е 1:25, което реално е повече от задоволително. Но се случва и да е 2:25. Конверсията е сумарна променлива, в която влизат както търговските знания, така и всичко около продукта.

В: Дайте съвет на хората, на които им предстои да стартират онлайн бизнес – от къде да започнат?


О: Започнете бавно и търпеливо. Всяко нещо изисква не само време, но и настройка. Много е
важно да се информирате винаги, когато имате възможност и да следите всяка една новост във вашата сфера. Насочете вниманието си към нещо конкретно и после, след приключването му, минете на друго. Не правете грешката да правите 100 неща едновременно. Много успехи на всеки!

В: Как бихте си пожелали да се развива „Предприемач”?


О: Искаме Предприемач.ком да стане най-големият сайт и общност за интернет и
всъщност всякакъв бизнес. Пожелаваме си го и реално сме на път да го осъществим, не за друго, а защото имаме едни от най-готините потребители, които ни помагат през годините.

related

Онлайн бизнес 4330470282488957120

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item