stoineff

(Carcharodon carcharias) Голяма бяла акула



(Carcharodon carcharias) Голяма бяла акула - или Бяла акула е представител от семейство акули и то сред най - внушителните и големите. 

Дължинате и достига до 6 метра, а теглото - над 2500 кг... Няколкото реза остри като ножове зъби са около 80 бр. Обонянието и е уникално и може да подуши кръв от над 4000 метра.

Торпедовидна и хидродинамична форма на тялото на бялата акула я прави страховито бръз хищник, който може да движи 2 тона и половина изключително бързо във водата. Хрилете и са 5 двойки в редки случаи 6. Мощните гръдни плавници и ертикално разположена, двуделна опашната перка дават на акулата изключителна динамика и скорост във водата. Живеят във всякакви води - екваториални, тропични, умерени и дори полярни солени води, рядко се среща и в някои лагуни.

Липсата на плавателен мехур я кара да плуват непрестанно, за да диша и да се задържа във водата.


Всичко това прави бялата акула са перфектна машина за убиване, снабдена с изключителни свръхсетива. С обонянието си са способни да доловят дори няколко капки кръв, разтворени във водата. С Капсулите на Лоренцини, разположени в предната част на главата, усещат слабите електрически импулси, изпращани от жертвата.



Размножителните навици на белите акули все още не са добре проучени. Раждане все още не е документирано, но няколко бременни екземпляра са били изследвани. Достигат полова зрялост сравнително късно - на 15 години. След раждане, бялата акула бързо изоставя рожбите си, главно за да се избегне изяждането им от самата майка.

Продължителността на живота също още не е напълно изяснена. Според повечето изследователи бялата акула живее между 18 и 27 години. Като се има предвид късното достигане на полова зрялост, дългата продължителност на живота не е лишена от логика







nationalgeographic.com
Photograph by David Fleetham/Alamy

related

Любопитно 5861114809626812861

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item