stoineff

Газ от Азербайджан



България ще бъде първата държава от Европейския съюз, която ще получава газ от Азербайджан, за това са се договорили президентът на Азербайджан Илхам Алиев и премиерът Бойко Борисов. Отношенията между България и Азербайджан вървят към практическа реализация - са отбелязали двамата. Трябва да се върви към диверсификация на отношенията между двете страни - в сферата на търговията, туризма, селското стопанство, високите технологии. Министрите на България и Азербайджан ще конкретизират в двустранни срещи в петък тези договорености, са заявили президентът на Азербайджан и премиерът Бойко Борисов. Тази вечер президентът на Азербайджан даде официална вечеря в чест на госта си от България.
Стокообменът между България и Азербайджан възлиза на 33 милиона долара през 2011 година; това е с 13 процента повече, в сравнение с 2010 година. Има възходящ ръст на стокообмена през последните години.
България изнася за Азербайджан основно - яйца, медикаменти, дървесни плочи, козметика. Износът на България за Азербайджан през 2011 година е с 26 % повече спрямо 2010 година.
С пристигането си в Баку премиерът Бойко Борисов посети Фонда на приятелите на Азербайджан "Гейдар Алиев". Негов президент е Мерхибан Алиева, първата дама на Азербайджан, съпруга на настоящия президент Илхам Алиев и народен представител. Пред българския премиер бяха представени моменти от живота и делото на националния лидер на Азербайджан Гейдар Алиев, както и моменти от развитието на Републиката през последните 20 години. Пред архивната фотография от откриването на метрото в Баку българският премиер се поинтересува - кога е изградено то. Стана ясно, че строежът му е започнал през 1949 година, след което е бил спрян за дълго време, когато Азербайджан става част от СССР.
Възобновен е, когато Алиев става първи секретар на Комунистическата партия и след това метрото е довършено.
Във втория ден от официалното посещение на премиера Бойко Борисов предстои среща с министър-председателя на Азербайждан Артур Расидзе.
Основен акцент в разговорите на българския премиер в Баку е газовата тема, но също така и търговията и възможностите за развитие на бизнеса.

related

новини 6156185810051338587

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item