stoineff

Балтийските страни увеличават приноса за НАТО


Балтийските страни от 2015 г. ще увеличат финансирането на мисията на въздушната полиция на НАТО в региона от 2,2 до 5 милиона евро, заяви президентът на Литва Далия Грибаускайте на заседание на Северноатлантическия съвет, което се проведе в рамките на чикагската среща на НАТО, предаде РИА Новости.

Балтийските страни не разполагат със свои самолети, годни за въздушно патрулиране, и затова от април 2004 г. – след присъединяването им към НАТО – охраната на въздушното пространство на ротационен принцип бе поета от самолети на други страни-членки на Алианса, които са базирани в литовското летище Зокняй.

 През 2009 г. НАТО взе решение за удължаване на мисията на въздушната полиция в балтийските страни до 2014 г. Литва, Латвия и Естония в продължение на няколко години се опитваха да получат удължаване на мисията до 2018 г. или придаването й на постоянен статут.

related

Свят 381720509983443083

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item