stoineff

31 май - ден без цигари



31 май е обявен за ден без цигари през 1988г. по инициатива на Световната здравна организация. Мотото за 2012г. е "Вмешателството на тютюневата индустрия". Кампанията тази година е посветена на защитата на общественото здраве чрез контрол върху тютюна и тютюневата промишленост.

"Класическите" филми от 30-те, 40-те и 50-те години на миналия век все още насърчават тютюнопушенето днес. На практика всички големи филмови имена като Кларк Гейбъл, Мирна Лой, Кари Грант, Джон Уейн и много други са въвлечени в получаването на пари за промотиране на цигарите. Изследователи от Калифорнийския университет са се добрали до подкрепящи тютюневото потребление договори, подписани през онези години, които им помагат да изчислят милионите долари, наляти в Холивуд за реклама на известни марки цигари. Те посочват, че ефекта от блестящите филмови образи, помагат да се запази обществената толерантност да се пуши на екрана и да бъдат почувствани и днес, информират от РЗИ.

Рекламата на тютюневи изделия достига и до младите хора и оказва стимулиращо влияние върху тяхното решение да пушат. Това включва влиянието на печатната реклама, спонсорирането на спортни изяви и изкуства, показването на марките цигари, тютюнопушенето от актьори във филми и телевизионни предавания. Ето защо забраната за рекламиране на цигари се оказва много ефективен метод за намаляване на тютюнопушенето сред юношите. Аналогична е част от целта и на влизащата у нас в сила забрана на тютюнопушенето от 1 юни 2012г., която включва освен закритите обществени места и прилежащите открити терени към детски заведения, площадките за игра, местата на които се провеждат мероприятия, спортни и културни прояви за деца и ученици. Защото освен липсата на тютнев дим е важен и моделът на поведение, който се демонстрира в присъствието на децата.

Дарик

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item