stoineff

Кой е Евелин Банев - БрендоПоследни новини:Отвлякоха дъщерята на Брендо


София. Евелин Банев – Брендо е арестуван днес в района на Созопол за 24 часа.


Евелин Банев-Брендо е обявен за общодържавно издирване заедно със съпругата си Десислава и още двама свои съучастници по обвинение за пране на над 2 млн. евро още през 2006 г. В началото на март 2007 г. делото срещу тях е прехвърлено под надзора на спецзвеното от петима прокурори на Софийска градска прокуратура.

На 17 април 2007 г. Евелин Банев-Брендо е задържан.
Според полицейски източници той е организирал прането на мръсните пари, спечелени от трафика на кокаин от Латинска Америка за Европа. През повечето време живее в Австрия и Холандия, откъдето управлява финансовите потоци. Част от тях са инвестирани в България чрез редица новосъздадени строителни фирми. Брендо взимал парите от кокаина и ги прекарвал през финансови къщи в Австрия, Германия и Швейцария, сочи разследването на прокуратурата. Основен инвеститор у нас е финансова къща „Прайвът Файненс Юнион", чийто шеф Константин Дишлиев, е застрелян на 14 май 2005 г. пред ресторант „Тадж Махал". Според разследващи убийството на Дишлиев е предупреждение срещу Брендо за провалена пратка от 819 кг кокаин 3 месеца по-рано. У нас се счита, че Дишлиев всъщност е третата жертва на провалената доставка кокаин. Преди това са застреляни Васил Горчев-Кьоравия и Димитър Тодоров-Бретона.

Предполага се, че парите от кокаина са влизали в България през австрийската фирма „Юрам инвест холдинг фийр", която е собственик на 97 на сто от българското дружество АФО. Управител в дружеството е Десислава Дишлиева, а сред собствениците фигурира и съпругът й Брендо. Другата линия на финансовите потоци минава през свързани фирми на съдружника на Евелин Банев - Петър Колчев. Той е негласният управител на няколко фирми, които на книга са собственост на младежи на по 25 години. Колчев е сред управляващите на „БД-Спорт Банско", където 89 на сто държи известният строител Николай Галчев.


На 20 април 2007 г. състав на Софийски градски съд налага на Евелин Банев (Брендо) мярка за неотклонение „задържане под стража”. Обвинения са повдигнати към още трима от групата, като един от тях - Десислава Дишлиева, е с мярка за неотклонение „парична гаранция" от 10 000 лева. Tя е вдовица на убития с 10 куршума в центъра на София шеф на финансовата къща „Прайвът файнънс юнион" Константин Дишлиев. Освен на Евелин Банев и Десислава Дишлиева, обвинения са повдигнати и на Симо Крайчев (брат на Евелин Банев) и на Моника Добринова (бивша съпруга на Банев и сестра на Десислава Дишлиева).

На 27 април 2007 г. Софийски апелативен съд оставя в ареста Евелин Банев-Брендо. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. В мотивите на съда е записано, че има опасност Банев да извърши ново престъпление. Доказателство за това за съда са броят и вида на престъпленията, в които е обвинен Евелин Банев. Той е оставен в ареста и заради международния характер на престъпленията.

На 10 юли 2007 г. Софийски апелативен съд отлага разглеждането на молбата за налагане на по-лека мярка за неотклонение на Евелин Банев – Брендо. Причина за отлагането е искане от страна на Банев да се запознае с материалите по делото срещу него.

На 13 ноември 2007 г. Софийският апелативен съд налага мярка за неотклонение на Евелин Банев - Брендо парична гаранция в размер на 20 000 лв. Апелативният съд в аргументите си посочва, че разследващите органи не работят достатъчно активно и не са събрани нови доказателства.

В началото на юни 2009 г. обвинителният акт срещу сочения за бивш съдружник на Иван Тодоров-Доктора Евелин Банев-Брендо е внесен в Софийския градски съд. След две години разследване Брендо е предаден на съда и ще отговаря пред Темида по две обвинения. Първото е в престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система. Второто му обвинение е за участие в организирана престъпна група.

През септември 2009 г. съдът връща папките на прокуратурата за доразследване. Според съдия Петя Крънчева от обвинението не ставало ясно за какво престъпление е обвинен Брендо. В акта за връщане са посочени и указания към прокуратурата от страна на съда. Това става причина обвинението да поиска отвод на съда заради съмнения за предубеденост. Делото е разпределено на нов съдия, който отново връща делото.

През януари 2010 г. съдът отново връща на градската прокуратура делото срещу Евелин Банев-Брендо. Причина този път е техническа грешка, допусната от прокуратурата. Става дума за некоректно посочен текст от НК, като не е пояснено по кое негово изменение е обвинен Банев.

На 17 март 2010 г. Софийският градски съд (СГС) на закрито заседание отменя ограничителната мярка „Забрана за напускане пределите на Република България" наложена на Евелин Банев. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

На 25 май 2010 г. Софийският градски съд отлага делото срещу Евелин Банев-Брендо. Причина стана неявяването на адвокат, който защитава друг подсъдим - Симо Карайчев.

На 21 юни 2010 г. Софийският градски съд дава ход на делото срещу Евелин Банев - Брендо за пране на 4 млн. евро. Подсъдими заедно с него са бившата му съпруга Моника Добринова, Десислава Дишлиева – вдовица на застреляния Константин Дишлиев, и Симо Карайчев. Според прокуратурата четиримата създават организирана престъпна група за финансови злоупотреби и пране на пари.

На 15 юли 2010 г. състав на Софийски градски съд заседава по делото срещу Евелин Банев-Брендо. Взето е решение делото да продължи на 16 септември. Прокуратурата иска двама свидетели от Великобритания и Швейцария да бъдат разпитани с видеоконферентна връзка.

На 25 октомври 2010 г. осъждан за трафик на наркотици в Италия дава показания по процеса срещу Евелин Банев-Брендо. Неговите показания обаче не са от съществена важност за хода на делото, тъй като свидетелят посочва, че не знае нищо по повдигнатите срещу Брендо обвинения.

На 21 февруари 2011 г. състав на Софийски градски съд заседава по делото срещу Евелин Банев-Брендо. Срещу него са повдигнати две обвинения - за престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система и за участие в организирана престъпна група.

На 15 март 2011 г. подземният бос Евелин Банев-Брендо е ранен в ръката от наемен убиец. Той не е подавал жалба в полицията, а от МВР знаят само от неофициални източници за опита за убийство.

На 31 октомври 2011 г. състав на СГС затъва в кореспонденцията с властите във Великобритания и Швейцария заради разпит на свидетели по делото срещу Евелин Банев - Брендо, Десислава Дишлиева, Моника Добринова и Симо Карайчев. Делото за пореден път беше отложено за 31 януари 2012 г.

На 31 януари 2012 г. Софийски градски съд отлага делото срещу него за пране на 4 млн. лв. заради липса на показания на свидетели от Великобритания, Германия и Швейцария, пише столичен вестник. Съдът така и не получил разрешения за разпитите на свидетелите Покълтън в Англия, Бърг в Швейцария и Владимир Дишлиев в Германия.

-->
-->

related

новини 8855241303842175151

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item