stoineff

Радикален ислям в Македония


В Македония са задържани 20 души, последователи на радикалния ислям, заради петорното убийство край Скопие по Великден. Полицейската операция по задържането им се нарича „Монструм” – „Чудовище”, съобщи Министерството на вътрешните работи на Македония, което разпространи и снимки от операцията. 

Според вътрешния министър Гордана Янкуловска задържаните са воювали в Афганистан и Пакистан против войници на НАТО. МВР на Македония ще им повдигне обвинения в тероризъм. Арестувани са 20 лица, някои от тях са директни участници в убийството, за други тепърва ще се изяснява. Най-голяма част от задържаните са македонски граждани.


„Откриването на заподозрените за убийството на петимата рибари край скопското село Смилковци отговори на въпроса, който е актуален през последните няколко години: Дали в Македония влизат радикални структури, които изкривяват картината за традиционния ислям”, пише днес македонският вестник “Дневник”.

Изданието посочва, че редица световни медии досега са писали, че в Македония се разпространява радикален ислям. Преди две години американското списание „Уикли стандарт” свърза нападението на атентатор самоубиец в Швеция, със запалването на мюсюлманския храм Арабати-баба теке в Тетово. Храмът е център на суфитите и беше цел на нападение от страна на уахабитите, които имат влияние върху Ислямската религиозна общност в Македония. Британския „Съндей таймс” от своя страна писа, че уахабитите контролират четири джамии в Македония. От Ислямската религиозна общност в Македония са отхвърлили всички твърдения, посочва вестникът.

Преди повече от четири години македонското МВР съобщи, че е открила терористична организация, свързана с „Ал Кайда” работи в Скопие и за осем години е успяла да изпере 4,5 млн. евро.

Според Джевад Галияшевич, член на експертния екип за борба с тероризма в Югоизточна Европа Македония е цел на уахабизма, заради геополитически причини. Той е съгласен с твърдението на македонския министър на вътрешните работи Гордана Янкуловска, че целта била да се внесе страх сред населението.

related

Свят 189670727105672814

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item