stoineff

Тае - бо Боен Спорт, или танц - Интервю със Светлана Кирова


В последните десетина години започна доста да се шуми около една нова спортна система. Тъй като в момента на навлизането и в България се занимавах с Таекуондо я подминах скептично настроен и с лека насмешка и пренебрежение.

Да. Говоря за създадената от Били Бланкс система за тренировки "Тае – Бо". Това беше през 1999 г. само 10 години след създаването на Billy Blanks World Training Center меката на "Тае – бо". Сега 13 години по – късно разбирам, че трябваше доста по дълбоко да вникна гледайки видеокасетите , по които се учиха първите в България.

Осъзнавайки голямата си грешка и по пътят на най – добрите в България се срещнах със Sa Bum Nim Трифон Трифонов (мой стар приятел), който ме свърза и със Светлана Кирова, нека разберем от самата нея как се развива Тае – бо в България:

В: Здравейте бихте ли се представили на читателите на „Интервю”


О: Здравейте, приятно ми е аз съм Светлана.
На 27 години съм и от 23 години се занимавам със спорт. Тренирала съм 10 години художествена гимнастика, след това съм се занимавала със най-различни дейности: бокс, спортни, стандартни и кубински танци, плуване, фитнес, като от 5 години насам се занимавам с „Тае - Бо”, „кик бокс” и „Зумба”. В началото разбира се всичко беше любителско, но в един момент осъзнах, че спорта е част от живота ми, която аз лудо обичам и реших да го превърна в своя професия. :През месец ноември отворих клуб по 'Латино Денс Аеробика" и "Тае Бо" в гр. Перник - в ПМГ "Христо Смирненски", тренировките са от понеделник до четвъртък включително от 19:00 до 20 :00 часа

В: Кажете ни повече за проекта си "ЛАТИНО ДЕНС АЕРОБИКА" и "ТАЕ БО"


О: Пречупвайки през собствената си призма смея да твърдя, че създадох два добри продукта:
„ТАЕ БО” – както знаете е комбинация от аеробика и техники взаимствани от бойните изкуства Таекуондо и Кик Бокс, включващо техники с крака и ръце. При „Тае Бо” няма директен физически контакт между хората. Динамичен и атрактивен, този стил развива взривна сила и издържливост, прави мускулите гъвкави и добре оформени. „Tае Бо” работи за вашите крака и горната част на тялото, стяга коремните мускули и създава усещане за концентрирана сила в тялото.
„ЛАТИНО ДЕНС АЕРОБИКА” – кардио тренировка. Взаимства от така популярната напоследък „Зумба” но е обогатена с микс от множество интернационални, включително и български народни танци, работа за корем, класическа аеробика и стречинг, всичко гарнирано с доза страхотна музика. Често танците са подценявани, но при тях отново участват всички мускулни групи, ритъма е доста бърз и неусетно се получава една сериозна високоинтензивна кардио тренировка. Ефекта е благоприятен както за физическото така и за психическото ни здраве.

В: Как протича една ефективна тренировка по "Тае-Бо"?


О: Преди всичко бих казала, че Тае Бо не е за всеки. Високоинтензивна и силова тренировка. Едно от най-важните неща, с които трябва да се зареди човек преди да започне е силна мотивация и воля, да бъде с ясната идея, че там където му се прииска да спре – трябва да натисне газта. Иначе чисто технически тренировката започва със загрявка, следва 30 минутно кардио от удари с крака и ръце, продължава с упражнения за ръце с малки тежести, земна гимнастика засягаща корема,краката и дупето. Накрая разбира се завършва със стречинг. И в заключение бих добавила, че за да бъде ефективна е нужно упражненията и ударите да се изпълняват правилно.

В: Какво дава  "Тае - Бо"  повече от таекуондо – то и бокса на спортуващите?


О:  "Тае-Бо"  развива гъвкавост и издръжливост, както казах високоинтензивното кардио не е лъжица за всяка уста. Таекуондо - то и бокса са не по-малко интензивни. Тае - бо може би е по-комплексно, защото взаимства от различни спортове. Но аз винаги съм твърдяла, че всеки трябва да намери СВОЯ спорт.

В: Трябва ли трениращия да спазва хранителен режим и какъв?


О: По отношение на храната много хора биват водени от идеята за добра визия, не казвам, че е лошо, но съм на мнение, че тук водещо трябва да бъде здравето. Диета е мръсна дума за мен! Съветвам хората да не залагат на количеството, а на качеството, безсмислено е да се броят калорий. Здравословното хранене ни осигурява почти всичко, към което се стремим: здраве, добра визия, тонус, добър метаболизъм, еластична кожа, лъскава коса, добро самочувствие и дълголетие.

В: Какъв ефект да очаква начинаещият при започване на тренировка?

О: При всички положения първият ефект ще бъде мускулна треска, особено ако упражненията са изпълнявани правилно. Често ме питат: „Кога ще имам ефект?” ... отговора зависи от много фактори – физическата подготовка и памет на тялото, отново правилното изпълнение на системата. Първият ефект ще дойде след месец, постепенно изпълнението на упражненията става по-леко, а концентрацията и вътрешната сила нарастват. Ако всичко това бъде съчетано с хранителен режим наднорменото тегло се редуцира сравнително бързо. В по-дългосрочен план Тае Бо гарантира стягане и оформяне на тялото.



В: Боен спорт, или танц?


О: Бих казала, че взимства и от двете, също така бих добавила класическата аеробика, гимнастика и стречинг.

В: Много жени вече тренират Тае – бо, защо?


О: На много от дамите фитнеса им е скучен. Голяма част от тях искат да отслабнат и да се стегнат – в този ред. Тренировката по Тае Бо е изключително динамична и разнообразна, един час в залата минава неусетно, а ефекта на отслабване и стягане идва сравнително бързо. Не е за подценяване и допаминовия заряд след всяка тренировка, социалните контакти също.

В: Защо не спортува достатъчно българина?


О: Би било чудесно ако децата от малки се приучват на движение. Всеки трябва да има своята лична мотивация и потребност от спорт. Това не означава, че човек не може сам да възпита спортни навици, изисква се мотивация, желание и малко информираност, която днес е толкова лесно достъпна. Оправданията са много – липса на време, средства. С риск да съм малко крайна: винаги съм казвала, че живота ни няма втора серия, тялото в което сме ще е с нас до края и ние избираме как ще изглежда и чувства то ...

В: Дайте рецепта на читателите на „Интервю” за красиво тяло?


О: Рецепта!
Подредете преоритетите си. Движението и спорта трябва да Ви носят удоволствие – не правете нищо насила! Затова намерете своя или свойте спортове, разширете социалните си контакти – не се знае какво и от къде можете да научите. Хранете се здравословно. Гответе си – планирайте. Не изключвайте нито една храна (не ставайте фанатици – ще се разболеете). Когато Ви се прияде торта или баничка – хапнете си, НО малко и по-рядко.
Не мъчете душата си – имате само една. Подхождайте разумно и не се вманиачавайте. Направете всичко това свой начин на живот и резултатите ще Ви носят позитиви не моментно, а принципно. Успех!

В: Благодаря за интервюто – желая Ви успех!


related

Спорт 4739115802489244585

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item