stoineff

Закона за предучилищното и училищното образавание


Мнозинството пришпори приемането на новия закон за предучилищното и училищното образование, който трябва да влезе в сила от 15 септември. Това ще доведе до тотален хаос в образователната система. Училища, общини, регионални инспекторати няма да могат да изпълнят предвидените в рамките на този срок промени. Заради бързането просветното министерство ще трябва да изработи в кратки срокове куп нови наредби и правилници, от които зависи образованието на всички деца.

Това е най-дългият законопроект - над 400 члена, внасян от настоящото мнозинство. Той бе гласуван на първо четене в полупразна зала само с гласовете на ГЕРБ и "Синята коалиция". На протестите на опозицията, че бързането е безотговорно, просветният министър Сергей Игнатов отвърна: "15 септември чука на вратата".

От тази дата ще престанат да съществуват прогимназиите. Училищата от V до VIII клас, макар и само 10, трябва да се преобразуват в основни, тоест да намерят още деца и учители. Това не може да стане до 15 септември, защото предложения за преобразуване по друг закон се внасят най-късно до 31 май. Неизпълнимо по същите причини е и задължителното изискване за преобразуване на основните оздравителни училища в средни, както и закриването на болничните училища.

Насред учебната година, точно преди приключването на първия срок - на 1 януари, всички професионални гимназии - 414 на брой, трябва да преминат към общините. Освен пълната неяснота около имотите им това означава прехвърляне на финансирането от държавата към общините, прилагане на общинските формули за делегираните бюджети и уреждане на контрола. Въпросът какво се случва с директорите на тези професионални гимназии изобщо не е изяснен. За директорите на общински училища законът задължително изисква конкурс, в провеждането на който представител има и общината.

Още по-големи размествания ще има в началото на 2013 г., когато всички основни училища трябва да решат дали да съкратят един клас и да станат до VII клас, или да се преобразуват в училища до X клас. На този фон министерството обещава в срок от 6 месеца от влизането в сила на закона да изготви 17 изцяло нови наредби, които ще дадат живот на закона. В тях ще се регламентират всички същностни въпроси - какво да представлява профилираната подготовка, как да се оценяват учениците, какви да са новите учебни планове, как да се финансира системата и прочие. Проект на тези стандарти изобщо не е представян и това е една от основните критики на закона.

Паралелно с новите учебни планове ще трябва ударно да се пренапишат учебниците за I, V и VIII клас. Въпреки призивите на опозицията със законопроекта да не се бърза и той да не влиза в сила за новата учебна година мнозинството вчера реши да удължи извънредно времето за дебатите. Изказващите се говориха пред обидно празна зала и дори се стигна до поименна проверка на депутатите.

Новият закон предвижда и две основни промени в образователните степени - съкращаване на основното образование до VII клас и въвеждане на задължително обучение до X клас. Първият випуск, за който ще важат тези промени, са учениците, които постъпват в VIII клас за учебната 2013/2014. С нови учебни планове и програми през 2013/2014 трябва да са и учениците, които влизат в I и V клас. Законът предвижда още отложени във времето мерки като финансиране на частните училища и градини - от 2016 г., въвеждане на задължително обучение - от 2016 г. и др.

related

новини 5572607824786654555

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item