stoineff

Шведите отричат Гезали да е извършил атентата, но и не предоставят доказателства за обратното

В Стокхолм, говорители на Министерството на външните работи и на националната агенция за службите за сигурност казаха, отделно, че Гезали е бил отхвърлен като атентатор.

"Можем да потвърдим, че не е Мехди Гезали" каза Марк Вадаз, ръководител на комуникациите на шведските служби за сигурност пред Маями Хералд в четвъртък следобед.

Вадаз, обаче не уточни как шведските власти могат да бъдат толкова сигурни и дали шведските власти са знаели местонахождението на Гезали по време на атентата в Бургас.

"Ние не можем да дадем повече подробности по отношение на тази част от нашите операции", каза Вадаз. "Но ние определено може да потвърдим, че не е той."

Използван източник:  http://www.miamiherald.com/2012/07/19/2902593/pentagon-checking-reports-that.html#storylink=cpy

БНТ пък откриха двама от хората, които са видели атентатора:

Съмнителният младеж е бил подстриган почти нула номер. На снимката от шофьорската си книжка обаче е с дълга коса. Именно това усъмнява мъжете от Поморие. Ено Интервюто на БНТ с тях:

Петьо Джингов:
- След като усеща недоверието на Иван и Петьо соченият за атентатор изведнъж се притеснява. Казва, че колата му трябва само за ден, а малко по-късно дори, че вече не иска колата.

Иван е бивш полицай. Работил е и в паспортния контрол на летището в Бургас. Съпругата му предполага, че именно това му е помогнало да разпознае съмнителния тип. Споделил й е, че още от начало му е направил лошо впечатление.

БНТ:
- Това, че е имал акцент кой го установи?
Афродита Петрова:
- Петьо, той английски разбираше. Ние двамата не можем да говориим английски.
БНТ:
- Какъв акцент е усетил?
Афродита Петрова:
- Арабски.
БНТ:
- Самият човек мургав ли беше?
Афродита Петрова:
- Да, мургав.
БНТ:
- Приличаше ли на арабин?
Афродита Петрова:
- Приличаше, да, с тъмна коса.

Към момента само един от двамата собственици е разпитван в полицията. Петьо Джингов знае добре английски и е говорил най-много със сочения за атентатор. Показания е дал и още и един свидетел - таксиметров шофьор. Той е човекът, който е закарал камикадзето до летището, след като двамата мъже
от Поморие отказват да му дадат кола под наем заради съмненията си.

Калина Чапкънова – окръжен прокурор на Бургас:
- Лицата правят изключително добър словесен портрет. Описват го като младо момче, високо на ръст със слабо телосложение, говорещо на развален английски език. Между шофьора и момчето комуникацията е била съвсем оскъдна, те са разменили само няколко думи относно ползването на таксито.

Атентатът на летището в бургаския квартал Сарафово става на 18 юли – два дни след като съмнителният младеж посещава за втори път туристическата агенция, за да пробва да наеме кола. Преди това той е ходил и до близкия град Равда.
http://bnt.bg/bg/news/view/80864/svideteli_razkrivat_samolichnostta_na_atentatora

Скоро ще бъде готов и ДНК анализа и ще е ясно, кой е атентатора. Според източници на "Интервю" на профила на атентатора отговаря именно Мехди Гезали, но има опасност следите му да бъдат заличени тъй като войната между Израел и Иран навлиза в нова още по - тежка фаза. 






related

новини 7563711183057120856

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item