stoineff

Фоторобот на съучастника на терориста от Сарафово

Браян Джебсън

Американски гражданин е съучастника на камикадзето от Бургас!

Експертите са установили, че бомбата, с която терористът камикадзе взриви себе си и още 6-ма души на летището край Бургас, е била направена от около 3 кг тротил, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов в предаването "Панорама" на БНТ.

Той отказа да каже повече подробности около разследването и установяването на самоличността на атентатора самоубиец. По-рано Цветанов съобщи, че една от версиите, по които се работи, е че той е имал съучастник.

Междувременно израелски медии разпространиха фоторобот на предполагаемия съучастник на терориста. Изданието "Енерджи Маарив" съобщава, че портретът е взет от българската полиция, която се опасявала, че въпросното лице може да има втора бомба, предаде bTV.
Предполага се, че вторият терорист също е американски гражданин. Снимката се разпространявала сред хотелиери и рецепционисти, защото се смята, че съучастникът е останал по Черноморието.

От свидетелски показания пък става ясно, че самият атентатор, който е носел в себе си фалшива шофьорска книжка на името на човек от американския щат Мичиган, е бил с много късо подстригана коса и е носел перука по време на атентата. На кадрите от камерите от летището изглежда, че той е с дълга коса.

Както вече стана ясно, преди терористчния акт той е бил в Поморие и Равда, където се опитвал да наема кола, но му отказали, защото се усъмнили в него. Хората, които са говорили с чужденеца, разказаха, че той е имал арабски акцент и е бил мургав.

Иван Петров и Петьо Джингов са собственици на туристическа агенция и обменно бюро. На 15 юли - три дни преди атентата, той отишъл за първи път в туристическа агенция в Поморие. Искал спешно да наеме автомобил, първоначално за 4 дни. Носел много пари в банкноти по 500 евро, казаха пред БНТ собствениците на фирмата.

Те му казали, че не могат да реагират веднага и му предложили да дойде на другия ден. Той се върнал, но когато му взели документите, за да ги сканират, каза, че няма да вземе колата за 4 дни, а само за един.

Друг служител на офиса обаче се усъмнява в шофьорската книжка и разликата в снимката и вида на непознатия. След като усетил недоверието, мъжът видимо се притеснил и дори отказал автомобила.

Всички летища, пристанища, пощенски станции, автогари и жп гари в страната да функционират при повишени мерки за сигурност, е решил днес Кризисният щаб към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, съобщиха от ведомството. Взето е решение да отпаднат само част от мерките, които бяха въведени през последните 72 часа на международните летища.

Поетапно ще отпадне ограничението за пребиваване в зоните за обществен достъп на аерогарите за посрещащите и изпращащите пътниците. Целта е максимално бързо летищата да се върнат към нормален ритъм на работа, за да се избегнат неудобства за пътниците. Националната компания "Железопътна инфраструктура" и "Холдинг БДЖ" ЕАД ще продължат да работят при повишени мерки за сигурност.

Екипите на ДАИ патрулират на големите автогари и извършват проверки. Пристанищата също следват указанията на Кризисния щаб. Повишен е и контролът на пратките в системата на "Български пощи" ЕАД.

Междувременно премиерът Бойко Борисов е провел половинчасов разговор с американския президент Барак Обама, който е осъдил "варварския акт" на летище Бургас.


related

новини 2762257979550594071

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item