stoineff

Последни новини за атентата в Бургас

Последни новини за атентата в Бургас:

В интервю за БНР Скот Стюард - бивш специален агент на службите за сигурност към Държавния департамент на САЩ, каза, че вероятността "Хисбула" да е забъркана в атентата на летище "Сарафово е малка.

Иранците имат опит в организирането на атентати без помощта на Хизбула. Според нас това се дължи на факта, че Хизбула се промениха през годините. Те бяха много по-радикални в миналото, но вече се превърнаха в политическа партия. Вярно е, че още имат много силно военно крило в южен Ливан, но много се притесняват за своя имидж и да не им се слага етикетът на терористи. Затова Хизбула се опитва да избягва подобни дейности, доколкото е възможно. Ако в България атентатът беше на Хизбула, би трябвало да очакваме много по-голям брой на жертвите.

Това заяви за предаването "Събота 150". Скот Стюард - бивш специален агент на службите за сигурност към Държавния департамент на САЩ, разследвал атентата в Буенос Айрес и бомбите в Световния търговски център през 1993 г. Той допълни:

Много хора биха заявили, че е невъзможно да се разкрие малка независима терористична клетка или самотен атентатор. Това обаче съвсем не е вярно. Дори да е независима терористична клетка, тя трябва да извърви през същия оперативен процес, за да извърши такъв атентат: Трябва да имат помощници в страната. Трябва да извършат подробно наблюдение на потенциалните мишени. Трябва да съберат конкурентите за взривното устройство, което може да е от военен или саморъчно приготвен експлозив. Накрая, разбира се, те трябва да изпратят извършителя. По цялата тази верига от действия има места и моменти, които е възможно да бъдат проследени и разконспирирани. Ако наистина се работи за издирването на терористи, в повечето случаи те могат да бъдат открити. Проблемът е, че в много случаи службите не си правят усилието да търсят следи за предварителна оперативна подготовка на атентати, а точно така е най-лесно да се разкрият терористи, които планират удар.
Пол Пилар, бивш заместник-директор на Центъра по антитероризъм на ЦРУ с 28 години стаж заяви:

Взривяването на автобуси с туристи на летища е често използван метод от различни организации. Логично е да се предположи, че Хизбула и Иран са основните заподозрени. Не толкова заради начина на извършване на атентата, колкото заради обстоятелствата, при които ирански атомни учени бяха взети за мишени. Така че Иарн има предполагаем мотив да отвърне на тези атаки, но на този етап наистина не можем да знаем кой е отговорен за бомбеното нападение. Нямам причина да се съмнявам в способностите на българските служби. Не е необичайно за подобен род разследване да продължава по-дълго. Българските власти са избрали правилния подход като внимателно разследват случая, избягвайки да правят публични изявления.

Струва ми се че на този етап няма да се стигне до още по- сериозен атентат в Близкия изток заради атентата в Бургас, заяви арабистът Нина Спасова.


В случая по-важното е дали зад този атентат стои Хизбула и защо Израел побърза да вмени тази роля на точно тази Хизбула. Това, което последва от страна на Израел, показва, че по-скоро Израел иска да използва евентуално участие за определени политически, или дори не само политически, дивиденти. Притеснителното е не това, че Израел толкова бързо обвини Хизбула. По-опасното е, че в Израел, под шапката на премиера Нетаняху, се проведе диалог дали да има удар срещу Иран. Слава Богу, превес взеха умерените сили. Дори самите медии в Израел нарекоха Нетаняху като „авантюрист”. Струва ми се, че ще надделее умереното мислене, защото Иран е огромна и богата държава и това би довело до страшно сериозен ответен удар.

Спасова изказа на мнение, че конфликтът в Сирия се е развил и скоро ще бъде разрешен:

В Сирия ситуацията е толкова нагорещена. Само за 2 седмици тя започна да вляе на сигурността на всички съседни страни. Огромният брой бежанци заплашва Ливан и Йордания. Отношенията с Иран са изострени. В момента всички организират едни тайни действия на територията на Сирия.

related

новини 6156720939332299605

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item