stoineff

Приватизацията на "Товарни превози" - поредният обир на българския данъкоплатец



С подготвяната приватизацията на "Товарни превози",част от „Холдинг Български държавни железници” се готви нов обир на българския данъкоплатец. Според Владимир Владимиров председател на съвета на холдинга много важно за българския данъкоплатец е тази част от дружеството да бъде продадена, с което ще се погасят част от 500 милиона дълг на БДЖ (около 200 млн.).

Какво означава това на практика. Продава се единственото звено, което е печелившо, а държавно остава губещото. Така БДЖ ще изгуби и малкото приходи, които има, а за негова сметка остават само пасивите. Тоест БДЖ ще продължи да трупа дългове за сметка на данъкоплатеца, но за сметка на това печелившата част (която досега е покривала част от дълговете на холдинга) си отива безвъзвратно.

Съмнения за чистота на приватизацията са още от самото и начало. Първия етап приключи на пети юли, а само няколко часа преди изтичане на последните срокове официален интерес по сделката нямаше. Тогава стана ясно, че има закупени шест комплекта тръжна документация, като три от тях са взети от адвокати, а реалните инвеститори остават в сянка.

Другите три инвеститора, които застанаха директно с имената си са "Дует реълуей България", зад която седи британският фонд Duet Group, румънските железници Grup Feroviar Roman и чешката компания Advanced World Transport.

Слуховете говорят, че останалите три участника са руските държавни железници „Российские железние дороги” /РДЖ/ , Първа инвестиционна банка, както и Корпоративна търговска банка.

В крайна сметка за следващия етап продължи единствено “Дует реълуъей България”, регистрирана 3 дни преди края на първия етап от приватизацията на БДЖ. В Търговския регистър дружеството е с регистриран капитал на стойност само 10 лв.

Сделката по приватизацията заприличва сериозно на приватизацията на "Кремиковци" и "Булгартабак". Очаква се да бъдат занижени критериите и тогава очакваните 200 милиона ще бъдат илюзия.

Така на практика, ако бъдат продадени "Товарни превози" българският данъкоплатец ще продължи да плаща дългове, които ще продължават да растат, а единственото печелившо звено, което има шанс да бъде оздравено до степен да може да издържа целия холдин ше бъде продадено отново с неясна цел и на неясен инвеститор с неясни цели.

related

Бизнес 1472004788386869621

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item