stoineff

Българската тема в испанския печат

наркотици
Под заглавие „Свобода за двама българи, задържани за доставка на кокаин” в-к „Диарио де Кáдис” публикува в броя си от днес, 22 август 2012 г., статия за решението на българския Специализиран съд за борба с организираната престъпност да бъдат освободени поради липса на доказателства двамата предполагаеми организатори на транспортирането на 3 тона кокаин, заловен на 13 август т. г. на българския кораб „Св. Николай” срещу бреговете на град Кадис, Испания.

В статията се отбелязва, че магистратите са преценили, че представените доказателства срещу корабособственика Дойчин Дойчев и другия заподозрян, предприемача Руслан Колев, не са достатъчни, за да бъдат тези лица уличени „като част от организирана престъпна група”. Цитирани са агументите на съда, че двамата не са се познавали и нищо не доказва между тях да съществува някаква връзка. Адвокатите на фирмата „Sea Born”, собственик на кораба, са представили пред съда документи, според които компанията е отговорна само за менажирането на морския съд, но не и за товара, който превозва.

По-нататък статията продължава с представяне на фактите около задържането и обвинението на Дойчев и Колев. Те са задържани преди три дни по подозрения, че са главните организатори на транспортирането на дрогата. Обвиненията са формулирани от специализираната прокуратура, според която Дойчев и Колев са влезли в Турция на 6 юни т. г. В статията се споменава мнението на прокурор Андрей Андреев, според когото Колев е организирал натоварването, а Дойчев и капитанът на кораба, Иван Станчев, са членове на престъпна група. В допълнение, Дойчев лично е подбрал част от екипажа на кораба.
Решението на съда, което може да бъде обжалвано от прокуратурата, идва два дни преди планираното работно посещение в Мадрид на министъра на вътрешните работи на България, Цветан Цветанов. Програмата на посещението предвижда среща с испанския му колега Хосе Фернандес Диас.

В края на статията се отбелязва, че решението на Специализирания съд, създаден по настояване на Европейския съюз с цел разглеждане на случаи, свързани с организираната престъпност и тероризма, „предизвика изненада в България”.
По този начин, цифрата на задържаните по случая остава 31: 21 български моряци, екипаж на кораба „Св. Николай”, 4-мата задържани в Галисия испанци, които са имали за задача да разтоварят и скрият пратката, и 6-мата колумбийци, собственици на пратката с дрога, арестувани в Мадрид. Всички те се намират в затвор в Испания.

related

новини 7513452201003608883

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item