stoineff

Акциите на Фейсбук се сринаха до ново дъно


Акциите на социалната мрежа Facebook спаднаха до ново дъно в късната борсова търговия на Уолстрийт в четвъртък, предадоха световните агенции. Цената на акция от социалната мрежа падна под 20 долара. Това се случи заради очакваното пускане в продажба на 271 милиона акции, закупени от служители на компанията през 2004 и 2005 г.

За три месеца след първичното публично предлагане (IPO) през май, когато струваха 38 долара, акциите на компанията са изгубили близо половината от стойността си. Още в началото на сесията сутринта котировките на акциите на Facebook спаднаха до нов минимум от 19.69 долара, а при закриването на търговията бяха на равнище 19.87 долара.

Приключването на първоначалния период на забрана за продажба на акции на Facebook, за да се избегне прекалено масовата им поява на пазара, доведе до бързото им поевтиняване с над 6.27% в рамките на една сесия, а продадените обеми бяха три пъти по-големи от средните за тези книжа, достигайки над 150 милиона акции.

Така борсовата капитализация на Facebook спадна до около 42.5 милиарда долара спрямо максималната й оценка от 104 милиарда долара при дебюта й на борсата през май.

Общо пет периода на забрана на продажбите са предвидени за социалната мрежа и до 1.9 милиарда акции могат да бъдат продадени през идните девет месеца. Според Financial Times сегашното поевтиняване е нищо в сравнение с това, което се очаква през ноември, когато на пазара ще излезе най-големият транш от акции, собственост на служители в социалната мрежа.

Facebook, чиито членове са над 955 милиона души, се появи на борсата на 18 май, предлагайки на пазара 421 милиона акции. При операцията бяха събрани 16 млрд. долара - една от най-големите суми, събирани в САЩ. Според анализатора Майкъл Пачтър компанията няма никаква вина за случващото се, просто има прекалено много акции в обращение, за да могат да бъдат абсорбирани от пазара. Той обаче предупреди, че цената на акциите на Facebook може да спадне още доста.

Източник: Капитал

related

Свят 3208560276035348548

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item