stoineff

За онлайн магазините едно интервю с г-н Досев управител на cento.bg

Публикуваме първата част от едно невероятно полезно Интервю с един млад предприемач, в което той разкрива компонентите на успеха онлайн. Ако изчетете задълбочено всичко в двете части ще разберете защо едни сайтове носят милиони на собствениците си, а други остават незабелязани.

В: Здравейте, представете се на читателите на „Интервю”

О: Здравейте! Казвам се Теодоси Досев, на 35 години съм и съм управител на Центо.БГ ООД. Завършил съм международни икономически отношения и съм се посветил на консултирането и подпомагането на фирми и организации в сферата на търговията и търговските взаимоотношения.

В: Вие сте управител на първия виртуален МОЛ в България, кажете с какви трудности се среща един малък бизнес при стартиране онлайн. Имам предвид фирмите и търговците с ограничени бюджети?

О: Ограниченият бюджет определя трудностите в три основни сфери –софтуер, поддръжка и клиенти. От една страна, бизнесът не може да развие пълноценен онлайн магазин, предвид това, че стартира обикновено с безплатните платформи. Софтуерът е напълно функциониращ, но същевременно е сериозно ограничен в предлагането на безплатни допълнителни модули и екстри. Те се заплащат отделно. Ограниченият брюджет предполага избирането на по-евтини модули за магазина, компромиси с тяхното качество и надеждност. Повечето стартиращи онлайн магазини въобще не са наясно, че безплатното в началото не означава безплатно завинаги и често това се оказва непреодолима бариера за развитието на даден сайт и бизнес.
Вторият проблем е свързан с поддръжката на магазина и наетите квалифицирани кадри, които да следят за неговото състояние и да правят необходимите поправки и подобрения. Когато бюджетът е ограничен се пести от всичко. Най-лесно е да се избере хостинг услуга на споделен сървър – те са най-евтини. Зарадвани от ниската цена, много от стартиращите онлайн магазин не си дават сметка колко сериозен проблем може да се окаже това. Споделеният хостинг е най-несигурният. Сайтът може да бъде направен с перфектна защита от хакери, но е напълно достатъчно да има друг, незащитен сайт на същата машина и от там магазина да бъде атакуван. Ако се повреди сайт (нямащ нищо общо с магазина, освен, че е на същата машина), който да повреди сървъра – това засяга и онлайн магазина и той също става недостъпен.
С ограничен бюджет, фирмите нямат голям избор от квалифициран персонал, който да се грижи за сайта. В общия случай – такъв просто липсва. За решаването на всеки проблем се наема човек (обикновено различен, в зависимост от предложената цена за свършването на конкретната работа). Освен че това е работа на парче, даването на достъп на различни хора до сайта е сериозна предпоставка за пробив в сигурността му. Отделен е проблемът с хазартния тип на такова начинание – няма никаква гаранция на какъв човек ще се попадне. Може да е блестящ специалист, който да се справи както трябва, но е напълно възможно да се наеме пишман програмист-ентусиаст, който добронамерено да направи повече бели, отколкото някой обигран хакер.

Третият проблем на ограничения бюджет е връзката с клиентите. В началото ограничен бюджет означава липса на посещения. Малко средства за оптимизация и реклама. Освен това съществува и друг, не по-малко сериозен проблем - все още много хора пристъпват с недоверие към интернет. Недоверие, което непрестанно се поддържа от негативния ПР, който извира като пълноводен пролетен поток от медиите. Все още голяма част от хората смятат, че интернет е среда, където виреят само измамници, дебнещи зад всеки сайт. Ежедневно четем и слушаме за злоупотреба със лична информация, събрана в интернет, атакувани сайтове, откраднати номера на кредитни карти. Такава среда може лесно да провали и най-доброто бизнес начинание.

За това на първо място е необходимо да се създаде среда на доверие. Разбира се, с неограничен бюджет може да се създаде добър имидж за кратък период от време. Пред малкия бизнес обаче стои предизвикателството, как да постегне добър имидж с ограничен бюджет. Отговорът е – с време. За да се изгради са необходими от три до пет години. Време, през което сайтът ще работи на загуба, но ще гради авторитет. Малко са обаче търпеливите ентусиасти, които биха жертвали сили и енергия в ежедневен труд, за да го постигнат.

В: Ще обясните ли на читателите ни защо Google (най – често използваната търсачка)извежда като резултати на първи страници не винаги най – добрата оферта и продукт?

О: Това е много интересен въпрос. Първите места в резултатите се определят от взаимодействияте между три неща – алгорътъмът на Google, така наречените оптимизатори и от самите търсещи (!).
Когато се създаде една продуктова страница, софтуерът на Google я открива, анализира и класифицира. От Google твърдят, че използват повече от 200 различни критерия за оценка на една страница. Посредством тях те определят началните позиции в резултатите, съобразно различни ключови думи.
Тогава на сцената се появяват оптимизаторите. Те „разнасят мълвата“ за новата страница из интернет, използват редица техники за популяризирането й и я правят „по-важна“ в очите на Google. Ако са се справили добре, страницата започва да се появява все по-нагоре в резултатите и да се съревновава с другите страници за по-предни места.
При самото търсене обаче, резултатите се определят и от навиците на самия търсещ. От дълго време насам, търсенето в интернет е все по-персонализирано. Това ще рече, че Google следят за вашата активност при търсене. Те създават профил на всеки един от нас. Знаят интересите ни, знаят какви страници посещаваме, къде се застояваме повече, какви сайтове избягваме. Със всяко следващо търсене, ние обогатяваме техните знания за нас. И така променяме извежданите резултати – Google се стреми ги да пренареди, съобразно интересите ни.
Ще дам един пример. Да предположим, че вие сте запален фен на автокасетофоните. Дни и месеци наред търсите и вадите най-подробна информация за марки, модели, спецификации автокасетофони. И днес решавате да си купите DVD плейър за спалнята. Търсите „DVD плейър“ и вместо за телевизора вкъщи, ще получите изобилна информация за авто DVD плейъри, марки, модели и производители. Вие се в капана на „персонализираното“ търсене. А на компютъра на колежката от офиса, ще излезе точно това, което търсите. Само защото тя никога не се е интересувала от каквато и да е било техника. Интересно, нали?!
Борбата с персонализирания интернет е много сериозна. Печелят е тези сайтове, които са със сериозен авторитет пред Google, чиито страници са оптимизирани правилно и изместват резултатите от персонализираното търсене. Но това, разбира се, не е гаранция, че тъкмо те предлагат най-добрата оферта или продукт.

В: Кои са основните предимства на cento.bg и защо е нужно търговците да го ползват?

О: Cento.bg решава основните предизвикателства пред малкия бизнес в интернет. На първо място cento.bg е авторитетен сайт. Поставените продукти в сайта лесно печелят първите места в резултатите при търсене в Google. Съвсам малко усилия са нужни за да се задържат там.
Още с отварянето на нов магазин, търговецът вече не е сам. Осъществяваме личен контакт, за да се запознаем със специфичните му изисквания и потребности. Не веднъж сме променяли някоя от функциите в сайта или сме добавяли нова, за да посрещнем конкретна нужда на търговец. Безплатно разбира се – от нововъведенията се възползват всички останали.
Осигуряваме базплатни курсове на всички търговци в сайта как да въвеждат продуктите си, как да ги промотират, как да накарат Google да ги харесва. Те са периодични и засягат всички новости в интернет.
Ние гарантираме сигурност и създаваме доверие. Спазваме се всички изисквания за да гарантираме сигурна и надеждна среда на работа. Не само от софтуерна гледна точка, а и от взаимоотношенията търговец-клиент. Правим нещо различно – не само пазим правата на клиента, но полагаме сериозни усилия да пазим правата и на търговеца. Работим за съдаване на среда на доверие, където правилата се определят само от свободната конкуренция.
При нас новите търговци получават трафик веднага. Избягва се периодът на натрупване на посещенията. Още в деня на въвеждането на продукт, има хора, които го разглеждат. Това е много полезно за всички продукти, които са нови, непознати и все още нямат целево търсене.
Cento.bg не е статичен сайт. Ние се развиваме постоянно. Не само спазваме всички нови течения и изисквания при изграждането на сайтове, ние постоянно добовяме нови приложения и модули, които да стимулират проджбите и да допринасят за развитието на дейността на търговците.
Не на последно място, спестяваме много разходи. Не само формалните при отварянето на нов сайт – хост, домейн, SSL, модули и доработки. Безплатното споделяне и натрупване на практически опит е изключително ценно. Присъединяването към cento.bg е влизането в екип, в който всеки черпи от опита на другите и споделя своя.

В: Обяснете нововъведенията в cento.bg

О: Cento се променя и обогатява непрекъснато. В момента тестваме и интегрираме чат система. Тя ще позволи всеки посетител да говори директно с търговеца, от чийто продукт се интересува. Или разбира се да му напише съобщение.
Пренаписваме изцяло модулът за продажби във фейсбук, като доближаваме фен страниците до истински, отделен магазин, който може да се разглежда независимо от cento. Отделно, въвеждаме нов модул за известяване във фен страниците при въвеждането на нов продукт.
Създаваме два нови търговски профила. Първият е насочен към хората без бюджет, които искат да направят своя първи опит в онлайн търговията. Там изискванията за годишно заплащане отпадат, за сметка на редица ограничения от функционалността на сайта. Но профилът е подходящ за бизнес, който търси интернет присъствие, без бюджет. Вторият е за тези, които искат напълно да поверят магазина си на нас.Те получават и допълнителни услуги, като въвеждане на продукти, допълнително оптимизиране на страници и артикули, професионална фотография и видеозаснемане.

Очаквайте втора част.


related

PR Interview 8625888551377074328

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item