stoineff

Шистов газ - нова енергийна война в България

схема:  http://antipropaganda.comxa.com/shistovGaz.html

Марси Райс - новият посланик на САЩ в София, е изпратена с много важна задача, а именно да лобира пред и упражни натиск над българското правителство, за премахване на мораториума върху проучванията и добива на шистов газ.

Това стана ясно след представяне пред Конгреса на приоритетите и, няколко дни преди о гласуването на кандидатурата й, състояла се на 7 август.

Приоритетите звучат меко казано като вмешателство в българската политика вижте сами:

1. Помощ на правителството на България по въпросите за интеграцията на ромите.
2. Насърчаване на борбата с корупцията и организираната престъпност.
3. Работа за диверсифицирането на енергийните източници в страната.

Тъй като е ясно, че мандатът и е недостатъчен за да реши "Проблемите на България с корупцията и организираната престъпност", а още по - малко ще успее да интегрира ромите, основна задача на посланика на САЩ се превръща лобирането за премахването на мораториума за добив на шистов газ.

В момента единствената компания, която преработва нефт в България е руската е "ЛУКойл Нефтохим" и целия петрол в България се доставя от Русия. Видяхме, че държавната власт няма лостове и механизми, с които да повлияе върху собствениците за доставки на петрол и газ от други държави. Освен това липсва инфрастуктура, по която да се осъществяват алтернативни доставки - така единствената алтернатива за енергийна автономия се явява добива на шистов газ.

Сами разбирате, че фирми като "Шеврон" имат много силно лоби и не е проблем да стъпи в България дори и с лоби от ранга на посланик.

Видяхме, че провала на Уорлик именно в енергийната сфера и по - точно добива на шистов газ доведе до преждевременното му отзоваване от поста си в София.

Вижте рекламно видео на "Шеврон" :




Вижте и видео на противниците на добива на шистов газ:



Хилъри Клинтън му вдигна мерника още на 5 февруари при посещението си в София. В нейно изявление от тогава стана ясно, че е недоволна от въвеждането на мораториум и недвусмислено подчерта, че американската политика в България е пряко свързана с добива на шистов газ.

Така, че очакваме в най - близко бъдеще развитието на темата. Дали политиката на САЩ иска енергийна автономия за България, или интереса е икономически скоро предстои да разберем. Студената война в България продължава - борбата е за енергийни ресурси, а ние сме заложници на гигантите и борбата им за световно надмощие в предстоящата война енергия. Ние ще се наложи да заемем страна. За, или против..

related

България 6951445625511229206

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item