stoineff

Войната в Иран се подготвя с пълна пара

ПРО

Персийският залив с пълен ход се подготвя за война с Иран. САЩ разполагат в региона мащабна мрежа за противоракетна отбрана (ПРО), насочена срещу ислямската република. В същото време арабските страни, които не разчитат напълно на помощ, очакват най-лошото – блокада на Ормузкия проток, и заради това търсят пътища за алтернативно снабдяване с храна и доставка на прясна вода.

Вестник „Ню Йорк таймс” е научил от правителствени чиновници и от официални документи, че в Персийския залив се създава система за ПРО с цел защита на населените пунктове, нефтопреработващите заводи, петролопроводите и военните бази от удари от страна на Иран. За разлика от ЕвроПРО в тази система не участва НАТО, а многомилиардните договори между САЩ и арабските страни по правило не се афишират.

Подобни договори не са малко и системата за ПРО в залива напомня на пъстър пъзел. Най-новите детайли от него се появиха само преди три седмици, когато американското министерство на отбраната разкри планове за доставка в Кувейт на оръжия за 4,2 милиарда долара, включително 60 ракети „Пейтриът” РАС-3, 20 пускови платформи и четири радара. При това между 2007 и 2010 година на Кувейт вече бяха продадени 350 ракети „Пейтриът”.

Подобна е и ситуацията с други страни. В края на миналата година Пентагонът обяви за продажба на ОАЕ на два противотанкови комплекса THAAD на стойност 2 милиарда долара (включително радарите AN/TPY-2 и командни системи) и ракети за още 2 милиарда долара. Това е първи случай на износ на подобен комплекс зад граница. Като цяло, от 2008 година насам ОАЕ са закупили оръжия за над 12 милиарда долара. Саудитска Арабия също разполага с голям арсенал от ракети „Пейтриът”. В началото на 2012 година Пентагонът реши да продаде на Катар радар AN/TPY-2. Трябва да бъдат отчетени и военните сили на САЩ в региона – системи „Иджис”, разположени на кораби, както и наземни елементи на ПРО.

Тези достатъчни различни детайли все още предстои да бъдат събрани в обща картина, като се преодолеят редица политически и технически пречки.
Вашингтон убеждава съюзниците в необходимостта да обедини техните възможности. В Съвета за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив (Саудитска Арабия, Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар и ОАЕ) държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън обърна внимание: „Ние можем да направим дори повече за защитата на залива, ако си сътрудничим по балистична ПРО”.

Самолетоносача USS John F Kennedy (CV-67)

Но има и друг проблем. Страните от Персийския залив се страхуват, че Иран ще затвори Ормузкия проток и тогава този сушав и пустинен регион с достатъчни ниски запаси от водни ресурси ще се окаже в продоволствена блокада. Около 90% от хранителните потребности на Саудитска Арабия, Кувейт, Катар и ОАЕ се покриват за сметка на вноса, който в по-голямата си част се извършва през Ормузкия проток. С всяка изминала година ситуацията само се влошава – населението се увеличава, а ресурсите намаляват. Дори и Иран да не успее да затвори напълно морските пътища в случай на конфликт най-вероятно ще се стигне до прекъсване на доставките.



Подготвяйки се за най-лошото, страните обсъждат най-невероятни планове. ОАЕ даже предлагат да се внася вода от ледниците в Патагония. Проектът все още е в стадий на изследване, но вече буди въображението. Преди две години правителствените чиновници и бизнесмени от ОАЕ пристигнаха в Чили, за да огледат ледниците.

По време на първата война в Персийския залив войските на Саддам Хюсеин нанесоха удар по обезсоляващите заводи. „Уолстрийт джърнъл” пише, че две държавни компании на ОАЕ през март са обявили строителството на терминал за втечнен природен газ за осигуряването на електричество за подобни заводи в случай на спиране на доставките от Катар. Обмисля се дори възможността за създаването на единна тръбопроводна мрежа, свързваща обезсоляващите заводи.

Сред другите планове на ОАЕ е строителството на терминал за зърно в емирството Фуджейра и закупуването на 70 000 акра плодородна земя в Судан. Катар и Саудитска Арабия купуват обработваеми площи в Аржентина, Бразилия, Австралия и Украйна. Освен това през тази година Катар обяви, че ще похарчи около 3 милиарда долара за резервоари, в които ще се съхранява едноседмичен запас от питейна вода. Подобни планове има и ОАЕ.

Източник: Фокус

related

Свят 1246811937170444850

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item