stoineff

Днес ПЕС ще изберат новия си председател - Станишев е единствен кандидат

Станишев
Станишев ще стане председател на ПЕС


Деветият конгрес на Партията на европейските социалисти (ПЕС) ще избере новия постоянен председател на организацията.


Единственият кандидат за поста е председателят на БСП Сергей Станишев.


Пред български журналисти в Брюксел той посочи, че в последните 10 месеца, в които оглавяваше ПЕС като временен председател, е установено много добро сътрудничество с премиерите от левите европейски правителства, с председателите на социалистическите партии в Европа, както и с групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Общата ни цел е през 2014 г. социалистите да спечелят изборите за Европейски парламент, заяви той. Ще бъдем първата европейска партия, която по демократичен път ще определи кандидатура за председател на Европейската комисия, отбеляза Станишев. Той уточни, че това е процес, който започва днес и ще продължи през следващата година.

По неговите думи досега нито един българин от европейско политическо семейство не е бил избиран на толкова висок пост. Искам да покажа, че България и българите можем да се справяме добре, че сме страна със самочувствие, с огромна традиция и не сме лоши, каквото е преобладаващото мнение в медиите, посочи Станишев.

Според него предстоящият избор е знак на доверие и е отговорност. Това е голямо признание за БСП и за промените в партията, коментира Станишев.

Попитан какви ще бъдат приоритетите му като постоянен председател на ПЕС, той отговори, че неговият първи приоритет са България и неговата партия. Доверието, което очаквам да получа от ПЕС, ще използвам в интерес на България и на БСП, добави той. Принципът на разделение на властите и на демократични баланси у нас е тежко накърнен и за мен е кауза да променим нещата и страната ни да бъде в Европейския съюз не само формално и "на хартия", а да бъде уважавана, с истинско прилагане на европейските принципи във всяко отношение, посочи Станишев, цитиран от БТА.

В отговор на въпрос той уточни, че се предвижда две партии от арабския свят да получат статут на членове-наблюдатели в ПЕС. Едната от тях е Фатах - най-дългогодишната социалдемократически ориентирана политическа организация в Палестина, с тях сътрудничим много отдавна, а другата организация е социалдемократическата партия в Тунис, като в момента нейният ръководител е председател на Учредителното събрание, което изработва новата конституция на държавата, добави Станишев.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц коментира пред български журналисти, че името на Станишев е било първото, за което се е сетил, когато е разбрал за желанието на председателя на ПЕС Поул Нируп Расмусен да се оттегли преждевременно от поста миналата есен по лични причини. Това, че паневропейска партия подкрепя източноевропеец показва, че приемаме обединението на нашия континент сериозно, както и че днес сме съюз от държави на еднакво равнище, коментира той по повод предстоящото днес утвърждаване на Станишев за постоянен председател на ПЕС с мандат от две и половина години.

related

България 5568127348187493859

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item