stoineff

Нов закон за насърчаване на инвестициите

Министерски съвет
Министерски съвет

Министерският съвет ще обсъди проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите.


Промените предвиждат въвеждане на допълнителни възможности за нарастване на вложенията в производства и услуги с висока добавена стойност и в нови високопроизводителни работни места.

Въвежда се нова насърчителна мярка за частично възстановяване за определен период от време на направените от инвеститора задължителни осигурителни вноски за работници и служители, заели разкритите нови работни места.
Въвежда се възможност кметът на общината, в която ще се осъществява инвестиционният проект, да издава общински сертификат за инвестиция клас В и да прилага насърчителни мерки от своята компетентност.

Въвежда се нов критерий за сертифициране, свързан с броя на създадените нови работни места. Създава се възможност за сертифициране на проекти в сектора на услугите, в частност т. нар. аутсорсинг, при които размерът на инвестицията не е висок, но генерираната заетост е значима.

Правителството ще обсъди и промени в Търговския закон, с които се въвеждат изискванията на Директива 2011/7/ЕС относно борбата със забавяне на плащането по търговски сделки. Целта на законодателните мерки е да се противодейства на наложилата се напоследък практика плащанията по търговски сделки между отделни предприятия или между предприятия и държавни органи да се извършват с голямо закъснение.

Правителството ще разгледа Стратегия за подкрепа на развитието на гражданските организации в България и визия за създаването на механизъм за финансирането им.
Документът разглежда гражданските организации като основен елемент на обществото с ключова роля за насърчаване на хората да бъдат активни и отговорни. В момента в България има повече от 34 хил. регистрирани фондации и сдружения. От вписаните над 9000 в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел при Министерството на правосъдието (основна целева група на стратегията) най-голям брой работят в сферата на образованието – 13%, социалната област – 11%, културата – 9% и младежките проблеми – 7%, а останалите – в 20 други области.

related

България 6735773772655832815

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item