stoineff

Статия на Гюлбеяз Ахмед и Маринела Петкова е публикувана в arXiv.org


Статия със заглавие "Points, whose pedal triangles are similar to the given triangle" /Точки, чиито педални триъгълници са подобни на даден триъгълник/ 

с автори доцент Георги Ганчев от БАН и дванадесетокласничките от СОУ "Петко Рачов Славейков" Гюлбеяз Ахмед и Маринела Петкова е публикувана в arXiv.org - световен научен архив, предаде репортер на БГНЕС.

Тя съдържа изследвания на двете ученички под ръководството и съвместно с доц. Георги Ганчев, направени по време на Националната лятна изследователска школа по математика и информатика във Варна, съобщиха от пресцентъра на най-голямото в Кърджалийска област СОУ "П.Р.Славейков". Сайтът arXiv.org е базирана в САЩ електронна система за научни статии във всички научни области. Учени от цял свят публикуват на английски език там свои резултати.

Гюлбеяз и Маринела участват за 6-и път в училищната Школа по математика с ръководител Вълчо Милчев. Публикацията е резултат от продължителни занимания на двете умни момичета в областта на геометрията, и двете са завоювали много призови места от национални конференции по математика и областни състезания. Момичетата вече са публикували по една статия в списание "Математика". Новата им публикация е 11-а поред за участниците в Школата по математика. Една от статиите на Мария Петкова е публикувана в руското списание "Квант", похвалиха се от ръководството на училището.

Преди дни техният съученик Иван Герганов се завърна с бронзов медал от математическо състезание в Хонг Конг, където бе в конкуренция със 150 таланти в точните науки от цял свят. Иван участва в раздела "Фундаментални изследвания" с авторска разработка за преброяване на фигури в триъгълна решетка. Форумът бе поредното издание на Международния панаир на науките "Хонг Конг – 2012". На финала в азиатския мегаполис бяха допуснати само класираните на първи места от регионалните научни състезания и панаири, проведени по-рано през годината. Първенецът на Кърджали се класира за състезанието в Хонг Конг, след като спечели златен медал на 9-ото европейско изложение на науките EXPO-SCIENCES EUROPE 2012, което се проведе през юли в руския град Тула.

Изпитание за гениалното момче от Кърджали още при стъпването в азиатския мегаполис става фактът, че е загубил раницата си с лаптопа, проекта, помощните материали и всичко, свързано с представянето. След телефонни издирвания чантата се оказва на летището, откъдето пък искат доказателство за собственост. Наличните в други части на багажа флаери, идентични с тези в раницата, убеждават служителите, че именно Иван е собственикът.

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item