stoineff

Първият в Стара Загора светофар тип „бягащ пешеходец” със сензорно управление бе монтиран днес


Стара Загора. Първият в Стара Загора светофар тип „бягащ пешеходец” със сензорно управление бе монтиран днес 

на бул. „България”, до магазин „Зора”, съобщиха от пресцентъра на общината. На същото място бе поставена и пешеходна пътека в бяло и червено, по технологията студен релефен пластик. Светлинната сигнализация е последно поколение от т.нар. интелигентни транспортни системи и има предупредителен, а не забранителен режим за моторните превозни средства.

Характерно за новия светофар е, че не е в постоянен режим на работа, а се управлява чрез датчик, който е с обхват до 6 м. Когато пешеходецът застане на тротоара до пешеходната пътека датчикът подава сигнал към светлинната сигнализация, която започва да мига в жълто. Това е моментът, в който шофьорите трябва да намалят скоростта и да спрат.
Опитът в други страни показва, че светофарът тип „бягащ пешеходец” е особено ефикасен при обозначаване на пешеходни пътеки с интензивно движение, при лошо време и ниска видимост, при сняг, дъжд и мъгла.

Новата сигнализация е в експериментален етап. Намерението на ръководството на общината е при показани добри резултати тя да бъде поставена и на други натоварени места в Стара Загора.

Досега подобно устройство имаше само на едно място в страната, пред сградата на Президентството.

related

България 6528354648190513305

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item