stoineff

Конкурса на BGSITE един минискандал в родния УЕБ

онлайн бизнес

Предисторията: става дума за организиран конкурс за най - добър български сайт, един млад предприемач, решава да участва в конкурса и заплаща съответната такса за участие. В процеса на конкурса вижда, че хора от журито участват в конкурса и дори това е вписано е в правилата
за участие. След кратко разследване установява, че тези хора не само участват, но и някои от тях печелят конкурса вижте тук подробности. След това решава да говори с организаторката на BGSITE и да зададе въпросите, които го тревожат.

Продължението:

Започвам отново да пиша със смесени чувства. Прочетох следващата статия, подобна на интервю  - от едната страна на което стоеше Жюстин Томс, в качеството си на организатор на конкурсът БГ САЙТ, а от другата младия блогър и SEO - оптимизатор, който също познавам задочно - Петър Апостолов (Fozzy).

Скандалът протича доста бързо. Младият интервюиращ (Петър Апостолов) задава въпросите, но още след първия сериозен въпрос, интервюто придобива странен вид - словесна престрелка.

Нека започнем с въпросите. Първо искам да хвърлим малко светлина върху така нашумялата напоследък точка 1.8 от технологията за провеждане на конкурса BGSITE. Тя гласи, че всеки член на журито може да участва безплатно със свой проект в определени категории на конкурса, а в други да ползва отстъпка за участието си. Лично аз не знам за съществуването на друг платен конкурс, който допуска хора от журито до участие в надпреварата. Личното ми мнение е, че от морална гледна точка това е грешно. Въпросът ми е, какво Ви провокира и защо решихте да добавите тази точка 1.8 в правилата за провеждане на конкурса?


Следва отбранителна позиция на Жюстин, която всячески се стреми да отстои  имиджа на конкурса, но явно с нежелание се обсъжда въпросната точка от правилата, а именно правото участието на журито в конкурса. Въпреки рутината си тя не успява да защити позицията, че е редно арбитри, печеливши и участници да са едни и същи:


Отделно от това бих искала да насоча вниманието Ви върху факта, че Технологията на Конкурса е публична, публикувана онлайн и при заявката за участие всеки регистриращ се участник декларира, че я е прочел и я приема. В този смисъл въпросите Ви ми се струва, че идват със закъснение и без да искам да изпадам в неподобаващ ми тон, няма как да не се запитам ако сайтът Ви беше сред номинираните дали щяхте да питате същото?

В конкурсът участват 252 сайта - таксите за участие в конкурса варират между 40 и 100 лв. в зависимост от категорията, в която участва сайта.

Учудващо, или не на първо второ и трето място са класирани, сайтове на хора от журито, или обкръжението им. Така освен, че участват безплатно в конкурса, остава съмнението, че победителите са и предизвестени (силно се надявам, че не е така).

Започнах да преглеждам хората, които са арбитри и би трябвало да оценяват участниците, именно поради съмнение в честността на конкурса. Оказа се, че с много от тях сме "разменяли тук там по някоя приказка" виртуално (дали в twitter, g + , или някъде из блогсферите и ИТ форумите.) и са доста почтени хора всъщност.
Точно поради тази причина в началото написах, че започвам статията със смесени чувства. Защото вярвам в морала на голяма част от хората, които участват в това жури.

Ако така наречения хейт, който се шири из родния уеб напоследък, като вид мода бъде прескочен съм сигурен, че в края на краищата хепи енд ще има. Ще следя с интерес темата. Морално заставам зад Петър и борбата му да се чуе, как се организират ИТ конкурсите в България, кой определя журито и как се определят победителите.

Призовавам хората, организатори на конкурса BGSITE да докажат, че конкурса се провежда почтено и прозрачно, а притесненията и съмненията са неоснователни. И ако наистина ИТ обществото в България е малко - защитете името си, защото лошите новини се разнасят много бързо. Петър има право да има отговори на въпросите си!



related

Онлайн бизнес 8127849439857806469

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item