stoineff

Масовото убийство на невинни деца в САЩ


Масовото убийство на невинни деца е единственото нещо, което привлича вниманието повече, отколкото масовото убийство на невинни възрастни.

Адам Ланза със сигурност го е разбрал, пише в. "Ню Йорк таймс" по повод разстрела в Нютаун.

Макар това да е само спекулация, решението му да вземе на мушка начално училище може да е премислен опит да привлече колкото се може повече внимание.

Много хора с психични проблеми са способни да извършат атаки с цел символичен ефект. През 2002 г. вашингтонските снайперисти Джон Алън Мохамад и Лий Бойд Малво застреляха гимназист и пратиха в полицията посланието: "Децата ви вече няма да са навсякъде и винаги в безопасност."


Освен това масовите убийци често са завладени от идеята, че ще станат знаменитости след смъртта си. "Не е ли хубаво да получим уважението, което заслужаваме?", попита Ерик Харис, който разстреля 16 ученици в гимназията в Колъмбайн, щата Колорадо, през 1999 г. Той и съучастникът му Дилан Клеболд фантазираха как Стивън Спилбърг и Куентин Тарантино ще се избият за правата върху техните истории.



Всъщност масовите убийци като Адам Ланза и терористите самоубийци имат много общи черти, пише още "Ню Йорк таймс".

Три са факторите, които отличават тези убийци от другите.

Първият е, че по принцип те са изправени пред психични проблеми, породили желанието им да умрат. Проблемите варират от клинична депресия и посттравматичен стрес до шизофрения и други форми на психоза.

Вторият фактор е силното чувство, че са били измамени, и увереността, че животът им е съсипан от някой друг, който ги е тормозил, потискал или преследдвал. Няма голяма разлика дали мъчителят е враждебното правителство (в случая с терористите) или шефът, колегите, състудентите или членовете на семейството (в случая с масовите убийци).

Третият фактор е желанието да се прославят чрез убийството.

В деня, в който Адам Ланза изби децата в Нютаун (14 декември - бел. ред.), китаец атакува с нож 22 деца в начално училище в страната си.

Известно е, че повечето подобни събития са извършени от хора с особени характеристики. Ето какво обикновено отличава стрелците в училищата:

1. Те имат антисоциално поведение.

2. Страдат от умствено разстройство като депресия или психоза.

3. Склонни са да натякват как другите - независимо дали отделни хора или обществото като цяло, са им причинили голямо зло.Тези хора кипят от гняв, омраза и униние.

Не всички масови убийци вземат на прицел училища. Но училищата сякаш са необичайно честа цел. Хората се чудят защо разгневени мъже (и по-рядко някоя жена) толкова често вземат на мушка невинни деца, които не са им направили нищо лошо. Като гледаме ужаса и огромната мъка, стоварила се върху нацията, имаме отговор. Тези извършители изригват срещу обществото, като предизвикват възможно най-голяма болка. Ето какво е да вземеш на мушка училище, заключава "Тайм".

Междувременно актьорът Морган Фрийман стана жертва на интернет измама. "Искате да знаете защо. Може да е цинично, но ето защо. Заради начина, по който го предават медиите", гласи послание по повод клането в Нютаун, разпространено в интернет и приписано на него.

Говорител на 75-годишния актьор обаче заяви, че той нито е писал, нито е правил това изявление.

Изключете камерите, когато има трагедии с деца, призовава "Тайм" в друг свой коментар. Грешно и ужасно е минути след масовото убийство на живо да бъдат интервюирани деца, които току-що са се спасили от смъртта. (24 часа)
-->

related

Свят 6151621881049841848

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item