stoineff

Галя Гугушева оттегли кандидатурата си за член на Конституционния съд

Галя Гугушева


Кандидатът за член на Конституционния съд Галя Гугушева взе решение да оттегли кандидатурата си след официалното становище на Парламентарната група на ГЕРБ, че няма да подкрепи нейната номинация. 

Това съобщиха от пресцентъра на СДС. Прокурор Гугушева предприема тази стъпка, защото счита, че с оттеглянето си ще допринесе за по-бързото разрешаване на създалата се институционална криза в страната, както и потушаване на създалото се медийно напрежение.

Основна тежест върху нейното решение имат нарушението на Процедурните правила за издигане на кандидатури, представяне и публично оповестяване на документи, изслушване на кандидати и подготовка за избор на съдия в Конституционния съд, приети от Народното събрание на 22. 11. 2012 год., както и изразените безпочвени съмнения от страна на медиите въз основа на твърдения на лица със съмнителна репутация.
Уверена в безупречността на своята кандидатура и с вяра в българските институции, вчера Галя Гугушева изпрати отворено писмо до тях, с което поиска да бъде проверена по всички направления. До този момент няма отговор на нито една от сезираните институции.

Тази сутрин в деловодството на Парламента е депозирано писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, с което Галя Гугушева оттегля кандидатурата си за член на Конституционния съд.

Ето и сигналите, които компрометират Галя Гугушева.

Първият сигнал бе подаден от пловдивския адвокат Петър Ванев. Според него Гугушева имала съмнителни връзки с лица и финансови структури с неясен или съмнителен произход на средства и активи.

Вторият сигнал е от Иван Груйкин от Гражданска инициатива "Справедливост", който настоява ВСС да извърши проверка за принципа на разпределение на 43 търговски и имотни дела, гледани от едни и същи състави, по които синът на Гугушева - Стефан, е имал 100% успеваемост като адвокат.

Междувременно Галя Гугушева, която е издигната за конституционен съдия от Съюза на демократичните сили, изпрати отворено писмо до председателя на Комисията по правни въпроси към Народното събрание, с което настоява да бъдат сезирани всички компетентни институции, които да извършат необходимите проверки - данъчни, имотни, финансови и за конфликт на интереси. Настояването на прокурор Гугушева е вследствие на постъпилите сигнали, на които тя лично е отговорила аргументирано и опровергава всички изразени съмнения и ги определя като несъстоятелни, съобщиха от пресцентъра на СДС.

В тази връзка лично прокурор Гугушева е сезирала комисиите към Висшия съдебен съвет по „Професионална етика и превенция на корупцията" и „По предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и взаимодействие с инспектората към ВСС".

В писмото кандидатът за член на Конституционния съд заявява: "Тъй като доходите и имотното ми състояние и това на моя съпруг са ясно регламентирани и прозрачни, то резултатите от посочените проверки следва да излязат в изключително кратки срокове. Силно се надявам това да се случи преди гласуването на моята кандидатура в пленарна зала, защото като професионалист считам, че именно това е правилният начин - да се изяснят всички факти, на база на които да бъде взето решение, и да не се създава възможност за задълбочаване на създалата се институционална криза. Като гражданин на Република България вярвам в нейните институции и не се съмнявам в тяхната безпристрастност и ефективност."

Третия сигнал срещу кандидата за конституционен съдия Галя Гугушева е постъпил в правната комисия в парламента.

Това става малко преди днес тя да бъде изслушана от депутатите от ГЕРБ, които трябва да решат дали да подкрепят кандидатурата й за Конституционния съд.
-->

related

Политика 5572607960851035134

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item