stoineff

Кратера на вулкана Немрут (Топлото и Студеното езеро)

Немруд

Местните хора свързват името на вулкана с легендарния владетел Нимрод , за който се счита че е свързан с изграждането на Вавилонската кула .

Немрут - Nemrut_(volcano)

Вулкана Немрут се намира в етно - географската област Кюрдистан, днешна източна Турция, в близост до бреговете на езерото Ван. 48 километра е обиколката на кратера. Най-високият връх е малко под 3000м. В кратера на Немрут има 5 езера. На фотографията можете да видите две от езерата -  Студеното езеро и  Топлото, по чиито брегове  термични води извират при около 60 градуса по Целзий. Първите систематични проучвания на вулкана започват през средата на 19-ти век, когато, възползвайки се от британското влияние в региона, той е бил посетен от няколко европейски изследователи.

Немрут през зимата Nemrut_(volcano)

През 20-ти век, научно изследване на вулкана е прекъснато, заради политическата нестабилност в региона. През първата половина на 20-ти век Немрут е неправилно класифициран като изгаснал вулкан. През 1980 г., с подновяването на проучванията, статутът му е променен на спящ. В момента Немрут се изследва основно от турските вулканолози .

Вулканът все още е слабо разучен и не съществува консенсус относно тълкуването на стратиграфските данни.
-->

related

туризъм 385863759604802596

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item