stoineff

Белене ще произвежда енергия за 1.5 милиарда евро на година

Енергия от АЕЦ
35% от електричеството в ЕС идва от АЕЦ

В. Бранков
11.01.13


За АЕЦ “Белене” напоследък се изписаха и изговориха водопади от празнословия и откровени лъжи. Веднага давам пример за една от тях. На 06.01.2013 (или 07.01.2013), в предаване на БТВ водено от Димитър Цонев, бяха поканени Мария Капон, Красен Станчев от Института по Пазарна Икономика, някакъв безличен доцент по география Марин Русев и Явор Куюмджиев от БСП. Особено силно ме впечатли Красен Станчев със своята изява. Ето какво каза той:

...............

Красен Станчев : - Тогава, когато Белене започне да се строи или се довърши, то това ще бъде много тежък удар върху населението, върху икономиката и върху енергетиката на България.

Водещ: - Ако се довърши Белене?

Красен Станчев : - Ако се довърши Белене. Това е разход, който е поне около 16 милиарда лева.

Водещ: - Ама знаем ли цената на Белене?

Красен Станчев : - Има пет независими, ето пред мен са, пет независими оценки, независещи от Росатом и независещи от Българското правителство.

Водещ: - Ама може ли да ги кажете на зрителите?

Красен Станчев : - Да разбира се. Институтът за Пазарна Икономика по датите на тяхното публикуване 11 милиарда и 700 милиона евро. Институтът за Енергиен Мениджмънт малко след нас излезе с оценка между 8.5 и 10 милиарда евро. След това HSBC на 29 Март излезе с оценка от 10.3 милиарда евро. След това, бившия заместник министър на ядрената енергетика на Русия, Министерството на Ядрената Енергетика на Русия след това беше реорганизирано в Росатом – държавна компания, той оценя на 10 милиарда и един анонимен сайт – Power Economics, който между другото се поддържа от БСП и данните от там се цитират, има диапазон на оценката между 7.8 и 9.7 Росатом милиарда евро.

Водещ: - Ще попитам каква ще бъде цената на тока?

Красен Станчев : - Веднага ще кажа.

Водещ: - Да кажете.

Красен Станчев : - Според Института за Пазарна Икономика тя ще бъде 22 стотинки според най-оптимистичните оценки.

Водещ: - А защо 22 стотинки?

Красен Станчев : - За да се изплати според нас за 40 години...........
...
Писал съм за необходимостта от АЕЦ Белене и за нейната ефективност, но в случая искам да докажа, че Красен Станчев лъже и за тази цел ще използвам данните на неговия Институт за Пазарна Икономика.

Нека приемем, че цената на тока от Белене е 22 стотинки за киловатчас (предполагам, че Красен Станчев е имал в предвид производствените разходи). С тези 22 стотинки за киловатчас за една година АЕЦ Белене при 2120 мегавата мощност и 320 денонощия работа, за една година ще произведе ток за 3 милиарда и 582 милиона лева, което превърнато в евро е 1 милиард и 790 милиона евро.

Сега ще извадя от тази цифра производствените разходи. Те са:


1. За гориво

2. За заплати

3. За консумативи и ремонти



Една касета ядрено гориво е 0.5 милиона евро. За 110 касети за двата блока това прави 55 милиона евро.

Нека допуснем, че в Белене ще работят 2000 човека и средната заплата са немислимите за българските условия 10 000 лева на месец. Това прави 120 милиона евро за година.

За консумативи и ремонти ще приема същата сума, каквато приех за заплатите, защото на една нова централа няма какво да ремонтираш.

Следователно, като извадим 300 милиона евро от 1 милиард и 790 милиона евро, остават около 1.5 милиарда евро за една година.

Красен Станчев твърди, че централата ще се изплати за 40 години. Като умножим 1.5 милиарда евро по 40 години, ще получим 60 милиарда евро. Това са много пари. Много от нас имат ипотечни заеми и знаят, че ако са теглили 100 000 хиляди лева, за 30 години ще изплатят на банката 180 000. Това ще оскъпи покупката с 1.8 пъти.

Нека допуснем, че заемът за Белене е със същата зверски висока лихва, с която банките отпускат заеми на обикновените граждани при покупката на апартаменти. Това ще оскъпи АЕЦ Белене около 2.2 пъти при изплащане за 40 години. Ако приемем цената на централата, определена от института на Красен Станчев - 11 милиарда и 700 милиона евро, като умножим с коефициент 2.2 ще получим 25.74 милиарда евро.

Работейки дори със силно съмнителните данни представени от Красен Станчев, виждаме че за 40 години, при тази цена, Белене ще изплати две и половина централи като нея.

Следователно Красен Станчев лъже, което трябваше да се докаже.

Неговият опонент от БСП Явор Куюмджиев също лъжеше най-безсрамно. Той твърдеше, че цената на един киловатчас от Белене ще бъде 4-5 стотинки. Това няма как да стане, защото такава е себестойността на енергията от една вече изплатила се централа, каквато е АЕЦ Козлодуй.

На изказванията на останалите двама участници в дискусията няма смисъл да отделям време. Това, което говореше безличният доцент, бяха някакви брътвежи имащи приблизително следния смисъл – Хубаво би било, ако беше по-добре, но ако не беше по-добре, добре би било да не е по-зле, защото ако беше по-зле, нямаше да е добре, което е зле. Когато Мария Капон пък успееше да вземе думата, студиото моментално започваше да прилича на кокошарник и не и се разбираше нищо от това което тя се опитваше да изкудкудяка.

Цената на тока от Белене ще бъде около 10-12 стотинки за киловатчас, която е напълно поносима цена за новопостроена атомна централа. При такава разумна цена за 20 години централата ще се изплати, след което в продължение на още поне 60 години ще доказва своята сила и смисълът на своето съществуване.

Източник: http://www.offroad-bulgaria.com

+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Бизнес 8599462382787389202

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item