stoineff

Как да изберем врата за дома си?


Как да изберем врата за дома си?


КАК ДА ИЗБЕРЕМ ВРАТИ ЗА ДОМА СИ?


Интериорни врати - те са неразделна част от интериора на дома ни!

Допълнение, акцент и необходимо лице на всеки дом, лице за всяка наша стая.

Красивата врата , която е съобразена стилово и цветово с останала част от дизайна може да придаде усещането, което търсите във вашият интериор.

Вариациите за модели, цветове, материали и конструкции на самата врата са много.Толкова много, че когато вашият дом има нужда от нова врата вие бихте могли сериозно да се затрудните в избора.

Ето защо в тази статия ще се опитаме да ви помогнем да се ориентирате, кой е подходящият за вашите нужди избор.

Първото нещо, което трябва да се знае за една вътрешна врата е материала, от който е изградена.Тук съществуват следните видове:

1/ ПВЦ и алуминиеви врати ;

2/ Врати от масивна дървесина ;

3/ LDF врати ;

4/ MDF врати ;

5/ ХДФ / HDF врати ;

Първата група: ПВЦ – поливинилхлорид, нов материал на 20 век, неповлияващ се от влагата.Гарантира голяма топло и шумоизолираност.Не потдържа горенето.Голяма механична здравина и устойчивост на атмосферни условия, което го прави идеален за прозорци и изложени на влага врати материал (например врати за баня).Подобни харектеристики и съответно – подобно приложение притежава алуминият (с малки конструктивни допълнения при изискване за топлоизилация).

Втората група се харектизира със свойствата на дървесината, от която е изработена, и по принцип притежава голяма механична здравина, добри топло и шумоизолационни свойства. Основните видове дървесина, която се ползва при изработката на масивните врати са бор, явор, ела, бук, орех.

И като цяло група 2 се прилага за входни и нтериорни врати, там където интериора е с решения от масив, което на последък е по-рядко срещано.Друг минус освен, естетическата необходимост за съчетаване с дървени мебели е сравнително високата цена на продуктите от масивно дърво.



Трета, четвърта и пета група са израдени от пресовани дървени влакна.

LDF – low density fiber т.е. влакна с ниска плътност.Използван материал реално за отпадни продукти от дървопреработване.Пресова се при определена температура при смесване със смола. Груб, нискокачествен, влагоабсорбиращ материал, с ниска механична здравина.Поради ниското качество почти не се използва за врати.

MDF – влакна със средна плътност.Влакната в този вид материал не са отпадъчни продукти, а специално дефибрирани влакана от предимно мека дървесина, пресована при висока температура, смесени с восък и смола.Технологията гарантира висока плътност – 600-850 кг/м3 ниско съдържание на влага ( 5-10 %) и добри механични и влагоустойчиви свойства.Увеличение на съдържанието на влага след 24 часа във вода – 7-9 % .Добра цена.

HDF – влакна с висока плътност. Фибрите са от висококачествена твърда дървесина.Пресоване при много висока температура и налягане, примесване с восък и смола.Постига се много висока плътност – 900-950 кг/м3, ниско съдържание на влага (5-10 %) и отлични механични и влагоустойчиви свойства. Увеличение на съдържанието на влага след 24 часа във вода – до 5 %. Тенденцията е все повече да сe прилага като материал за интериорните врати, поради най-доброто съотношение между цена и качество.

При положение, че изборът е МДФ или ХДФ врата, има още няколко харектиристики за вратите, които трябва да знаете, преди да поръчате:

1/ Дебелина на мдф/хдф плоскостта: крилото (отваряемата част) на вратата се състои от две плоскости, за чиято дебелина са приети два стандарта 4 мм и 6 мм.Съвсем логично по-дебелата плоскост гарантира по-голяма здравина.

2/ Пълнеж на крилото (отваряемата част) на вратата

- Кухина между двете плоскости.Най-евтин, но и най-нискокачествен вариант.

- Книжен пълнеж тип ‘пчелна пита’.По-стабилна конструкция.

- Скара от масивно дърво.Най-издръжлива конструкция.

3/ Пълнеж на касата – същите варианти като пълнежа на крилото.

4/ Покритие на крилото :

- Хартиено фолио.Най-евтин, но нискокачествен вариант.

- ПВЦ фолио. Добра цена, голямо разнообразие от цветове и декоративни ефекти, влагоустойчив материал.Това е най-използваният вид покритие, съчетаващ високо качество на добра цена.

- Естествен фурнир.Изработва се от пресовани дървесни фибри.Най-голяма механична якост, но много висока цена.

Това са технически харектеристики на различните видове врати, а в последствие остава да изберете цвят и дизайн на вашите врати и... със здраве да се ползват!
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Стоки и услуги 8038958949356587922

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item